W związku ze zbliżającym się porodem nie mam ostatnio weny do wymyślania przepisów i sięgam po sprawdzone receptury z mojego bloga czy Instagrama. Ponieważ rzadko wrzucam tutaj przepisy na dania kolacyjne dla starszych smakoszy, dla odmiany podrzucam przepis na sałatkę z brokuła, wędzonego tofu oraz prażonego słonecznika. Jest ona inspirowana imprezową sałatką, którą robi często moja siostra z dodatkiem fety. Ja postawiłam na wegańską wersję i jest ona również pyszna.
Potrzebne składniki:
- pół brokuła
- pół kostki wędzonego tofu czyli 90g
- 5 łyżek kukurydzy (dałam ze słoika)
- 5 łyżek słonecznika
- ogórek kiszony
- 3 łyżki wegańskiego majonezu (użyłam gotowego z Biedronki)
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Gotujemy brokuła, najlepiej na parze. Kroimy go razem z tofu oraz ogórkiem kiszonym. Słonecznik prażymy na suchej patelni (słonecznik dopraża się nawet gdy wyłączamy patelnię, więc nie trzymajmy go za długo na ogniu i mieszajmy). Dorzucamy do reszty składników. Dodajemy majonez. Doprawiamy do smaku i mieszamy.