Kuchnia

Sałatka z fasolką szparagową

Jedną z nieodłącznie kojarzących mi się z wakacjami potraw jest fasolka szparagowa z bułką tartą. Ot, taki smak dzieciństwa. Ostatnio mój mąż dumny z siebie wrócił z targu z całym workiem fasolki, “bo przecież lubię”. Teraz kombinuję jakby upchnąć ją w zamrażarce, a poza tym objadam się codziennie furą fasolki szparagowej. Dziś dla odmiany zrobiłam sałatkę pełną kolejnych wakacyjnych smaków takich jak pomidory i ogórki. Robię ją zwykle, gdy zostaną mi z obiadu ugotowane ziemniaki oraz fasolka szparagowa.

Tak na marginesie mam też całe naręcze natki pietruszki i kobiałkę leśnych borówek. Będzie ciasto 🙂 I to nie jedno…

Potrzebne składniki:

  • 2-3 średnie ziemniaki
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 2 pomidory
  • 2 ogórki
  • 1/2 awokado
  • 1/2 główki sałaty zielonej
  • łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: posiekany szczypiorek

Sposób przygotowania:

Odkrawamy końcówki fasolek i gotujemy fasolkę w lekko osolonej wodzie przez 20-25 minut. Obrane ziemniaki kroimy na kawałki i gotujemy do miękkości. Możemy fasolkę i ziemniaki ugotować na parze. Gdy przestygną, kroimy je na mniejsze kawałki. Kroimy w kostkę pomidory, ogórki i awokado. Myjemy dokładnie sałatę i drzemy na kawałki. Wszystkie warzywa mieszamy w misce. W małej miseczce mieszamy musztardę z sokiem z cytryny. Dolewamy oliwę i ucieramy, aż uzyskamy gładki sos. Doprawiamy do smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top