Kuchnia

Szpinakowe muffiny owsiane

Pogoda ostatnio nas rozpieszcza i choć spędzamy Majówkę w mieście, staramy się jak najwięcej spędzać czasu na świeżym powietrzu. Na wspólne wyjścia do zoo czy do parku przygotowuję ciastka czy muffiny. Jeśli jest taka możliwość, przy pieczeniu asystuje mi ostatnio Róża, która odmierza i miesza składniki. Wspólne gotowanie to świetna sprawa. Wprowadza dziecko w tajniki gotowania, uczy koordynacji ruchów (rozbijanie jajek nie jest prostą sprawą) i wyzwala w dziecku poczucie sukcesu. Poza tym spędzamy razem czas i fajnie się bawimy. Zwłaszcza gdy robimy wspólnie dinozaury. Muszą być zielone, dlatego w muffinkach ląduje szpinak. W ogóle go nie czuć w smaku, a babeczki mają fajny zielonkawy kolor. Nie są zbyt słodkie, więc fani słodkich smaków mogą dodać więcej daktyli czy inne słodziwo.

Potrzebne składniki:
  • 60g świeżego szpinaku
  • 220g płatków owsianych (aby muffiny były bezglutenowe należy użyć płatków z certyfikatem)
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • spora garść daktyli
  • 2 jajka
  • banan
  • jabłko
  • 1/4 szklanki oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania:

Daktyle zalewamy ok. 1/3 szklanki gorącej wody i odstawiamy na kilka minut. Myjemy szpinak. Do kielicha blendera wrzucamy: szpinak, daktyle wraz z wodą, w której się moczyły, banana, jajka, ekstrakt waniliowy i olej. Miksujemy. Płatki owsiane mielimy na mąkę w młynku do kawy lub rozdrabniaczu. Zmielone płatki mieszamy w misce wraz z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Ścieramy do miski jabłko na grubej tarce. Wlewamy zawartość blendera i mieszamy łyżką. Przekładamy do foremek na muffiny. Pieczemy w temperaturze 175°C przez 25 minut.

Related Post

Leave a Reply