Kuchnia

Szpinakowe naleśniki pełnoziarniste

Musze przyznać, że częściej z zielonych liści kupuję szpinak niż jarmuż, ponieważ szpinak jest delikatniejszy w smaku. Można go dodawać nie tylko do sałatek, tarty czy zielonych koktajli, ale do gofrów czy naleśników. Dzięki jego dodatkowi naleśniki mają piękny zielony kolor. Tym razem zrobiłam naleśniki na bazie pełnoziarnistej mąki orkiszowej. Pamiętajmy o tym, że biała mąka jest pozbawiona wartości odżywczych, stąd kiedy tylko możemy zastępujmy w przepisach całość lub przynajmniej w części jasną mąkę mąką pełnoziarnistą.

Naleśniki podałam z malinowych dżemem z dodatkiem nasion chia. W tym roku już wielokrotnie robiłam taki szybki dżem. Jest idealnym rozwiązaniem, by uratować zgniecione maliny czy inne owoce jagodowe, których nie damy rady zjeść w ciągu najbliższych dni. Wystarczy podgotować owoce, a na końcu dodać nasiona chia (ich ilość zależy od tego jak dużo wyszło wody z owoców).

Potrzebne składniki:

  • szklanka świeżych liści szpinaku lub 2 porządne garści
  • szklanka mąki pełnoziarnistej (użyłam orkiszowej)
  •  1/4 szklanki wody
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Miksujemy szpinak z wodą oraz jajkami. Dodajemy mąkę oraz olej i miksujemy ponownie. Smażymy od razu na rozgrzanej patelni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top