Kuchnia

Szpinakowe pancakes orkiszowe

Co roku gdy pojawiają się truskawki mój Instagram kwitnie. Z nimi wszystko wygląda tak apetycznie, że zwykłe placki podane z truskawkami tworzą królewskie śniadanie. A jeśli placki podkręcimy dodatkiem szpinaku będzie jeszcze lepiej, bo zielony i czerwony super się razem prezentują.

Potrzebne składniki:

  • 3/4szklanki mąki orkiszowej (użyłam pół na pół jasną i pełnoziarnistą)
  • 1/2 szklanki wody lub mleka
  • jajko
  • garść szpinaku
  • łyżeczka oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Miksujemy szpinak z jajkiem i wodą lub mlekiem. Mieszamy z resztą składników. Smażymy na średnim ogniu. na dużym placki będą się przypalać i nie urosną tak jak klasyczne pancakes.

Na naszą 6-osobową rodzinę zrobiłam podwójną porcję.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top