Jedno z tych dań, które lepiej smakuje niż wygląda 😉 Widziałam gdzieś pomysł na dodanie do budyniu jaglanego jarmużu. Ja zdecydowałam się zrobić swoją wersję ze szpinakiem, który lepiej się blenduje i jest łagodniejszy w smaku. Taki budyń jest świetny na początku rozszerzania diety, ale nada się także na śniadanie dla większych dzieci. Ponieważ kolor może niektóre dzieci zniechęcić, to warto posypać budyń ulubionymi owocami (które mają dodatkowo wpływ na lepsze przyswajanie żelaza). Można też dodać trochę kakao.
Potrzebne składniki:
- 150g suchej kaszy jaglanej
- banan
- garść rodzynek
- kilka daktyli
- garść szpinaku
- 2 szklanki wody
- po łyżce na osobę mielonego siemienia lnianego
- opcjonalnie: mleko roślinne do rozrzedzenia
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną prażymy w suchym garnku, mieszając. Wlewamy wodę. Dodajemy rodzynki i pokrojone daktyle. Po ugotowaniu (zajmie to 10-12 minut) dodajemy szpinak oraz banana i blendujemy. W razie potrzeby rozrzedzamy mlekiem. Przekładamy do miseczek lub słoiczków i dekorujemy owocami.