Kuchnia

Tarta czekoladowa z truskawkami

Jeśli ktoś by mnie zapytał o proste i zdrowe ciasto, które można spokojnie podać gościom, to wybrałabym właśnie tartę czekoladową. To ciasto można przygotować w kilkanaście minut, a znika w kilka minut. Znacie kogoś, kto nie lubi czekolady? Ja nie. Zdaję sobie sprawę z tego, że czekolada nie kojarzy się zbyt dietetycznie ani zdrowo. Żeby zrobić z nią zdrowe ciasto, należy pamiętać o kilku sprawach. Wybierajmy czekoladę z dużą ilością kakao – od 70%w górę. Gdy pierwszy raz spróbujemy takiej czekolady, wyda się za mało słodka, ale z czasem przyzwyczajamy się do tego smaku. Dla mnie czekolada z 60% kakao jest już za słodka, ale ta z 90% kakao to jeszcze za wysoka poprzeczka dla mnie. Poza tym żeby uniknąć szybkiemu skokowi glukozy we krwi po zjedzeniu czekolady należy pamiętać o tym, by węglowodany połączyć z białkiem. Do spodu tarty dodałam zatem słonecznik, ale świetnie sprawdzą się też orzechy. Na wierzch tarty ułożyłam świeże truskawki, ale poza sezonem świetnie sprawdzą się maliny, borówki lub pestki granatu.

Jedyny minus tego ciasta? Zbyt szybko znika.

Potrzebne składniki:

  • szklanka płatków owsianych
  • pół szklanki nasion słonecznika
  • garść daktyli
  • tabliczka gorzkiej czekolady 70% kakao
  • 1/4 – 1/2 szklanki mleka kokosowego (lub innego roślinnego)
  • truskawki lub inne świeże owoce do dekoracji

Sposób przygotowania:

 Daktyle zalewamy gorącą wodą i ostawiamy na 5 minut. Mielimy na mąkę płatki owsiane i słonecznik. Przekładamy do miski. Daktyle odcedzamy (nie wylewamy wody) i blendujemy. Dodajemy do płatków i słonecznika. Mieszamy. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodajemy wody z moczenia daktyli. Wykładamy masą formę do tarty. Czekoladę łamiemy i topimy w kąpieli wodnej. Pod koniec dodajemy mleko i mieszamy. Czekoladową masę wykładamy na spód tarty. Dekorujemy owocami i schładzamy w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top