Tort bez cukru i glutenu z kremem z awokado

Tort bez cukru i glutenu z kremem z awokado

Urodziny moich córek wypadają dzień po dniu (czyli jest między nimi dokładnie 4 lata i 1 dzień różnicy). W tym roku planowane urodziny w sali zabaw naszej sześciolatki zostały odwołane, więc obie imprezy zorganizowaliśmy w gronie najbliższej rodziny. Każdej z nich musiałam przygotować sama tort. W przypadku Róży zdecydowałam się na tort Sachera, który piekłam już dwa czy trzy razy, więc był już wypróbowany (przepis na wersję bez glutenu i mleka możecie znaleźć TUTAJ). Ponieważ część domowników zjadło po kilka dobrych kawałków tortu, następnego dnia wymyśliłam, że zrobię coś zdrowszego. Zajrzałam do lodówki – znalazłam tylko 5 jajek, no to tyle poszło do ciasta. W pojemniku z owocami piętrzył się stos awokado, więc nie musiałam długo zastanawiać się nad masą.

Co ciekawe starszej córce bardziej smakował ten torcik niż jej bardziej wypaśny tort Sachera.

Potrzebne  składniki:

  • 5 jajek
  • 50g mielonych migdałów
  • 50g mąki kukurydzianej (można wymienić na ryżową)
  • 2 nieduże awokado
  • 100 g daktyli
  • łyżka masła orzechowego
  • 2 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka na sztywną masę. Dodajemy żółtka i delikatnie ubijamy. Dodajemy mielone migdały i mąkę kukurydzianą. Mieszamy delikatnie. Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (moja miała 26cm średnicy, więc tort nie wyszedł bardzo wysoki). Pieczemy pół godziny w temperaturze 180ºC. Odstawiamy do przestudzenia. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odkładamy na kilka minut. Odlewamy wodę, ale jej nie wylewamy. Wydrążamy miąższ z dojrzałych awokado i dodajemy do daktyli. Wsypujemy kakao oraz dokładamy masło orzechowe. Miksujemy blenderem ręcznym, w razie potrzeby dodając wody z moczenia daktyli. Przekrawamy biszkopt na pół. Jedną część smarujemy połową kremu, nakładamy drugi krążek biszkoptu i smarujemy pozostałą masą z awokado. Dekorujemy według uznania.

Ponieważ ciasto jedliśmy tego samego dnia, nie nasączałam biszkoptu. Jeśli pieczemy go wcześniej, można użyć do tego herbaty.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *