Kuchnia, Przepisy dla maluchów

Truskawkowe batony owsiane

W sezonie truskawkowym samo narzuca się, by upiec ciasto z truskawkami. Nie musi to być wcale nic skomplikowanego. Przygotowanie truskawkowych batonów owsianych zajmuje 15 minut i potrzeba do niego właściwie czterech dostępnych w każdej kuchni składników. Są słodzone bananami i daktylami, więc bez wyrzutów sumienia można je zaserwować sobie i maluchowi nawet na śniadanie. To coś między ciastem a crumble. Batonami zajadał się nawet mój wybredny czteroletni siostrzeniec.

W przepisie proponuję dodanie nasion chia lub mielonego lnu do zagęszczenia truskawkowej masy. Nasiona chia mają 6 razy więcej wapnia niż mleko i 15 razy więcej magnezu niż brokuły. Są polecane ze względu na dużą ilość kwasów tłuszczowych Omega-3. Zalicza się je do superfoods. Jednak ponieważ w naszej diecie pojawiły się niedawno (przywędrowały do nas z Ameryki Południowej), nie są jeszcze wystarczające przebadane. Nie zaleca się ich podawać dzieciom do ukończenia przez nie 3 roku życia (potem dzienna dawka wynosi 1 łyżkę). W przepisie można zamienić nasiona chia na nasze rodzime siemię lniane.

Potrzebne składniki:
  • 3 szklanki płatków owsianych (dałam częściowo jaglane, bo mi zabrakło)
  • 2 banany
  • pół szklanki musu daktylowego + dodatkowe 2 łyżki
  • 2 szklanki truskawek (poza sezonem mogą być mrożone)
  • 2 łyżki nasion chia lub zmielonego siemienia lnianego
Sposób przygotowania:

Truskawki gotujemy kilka minut z dodatkiem łyżki wody. W tym czasie miksujemy banany z dodatkiem połowy szklanki musu daktylowego i 2 szklankami płatków owsianych. Dosypujemy szklankę płatków i mieszamy. Truskawki podczas gotowania puściły na pewno trochę soku, więc by go zżelować i dodajemy 2 łyżki musu daktylowego oraz nasiona chia. Odstawiamy na 5 minut. Zamiast chia możemy użyć mielonego lnu, jednak wtedy masa truskawkowa zrobi się szarawa. Można też po prostu odlać część soku. Kwadratową foremkę wielkości 20x20cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy dno 2/3 masy owsianej. Masa jest dość mokra, więc robimy to łyżką. Nakładamy na nią masę truskawkową. Pozostałą masę bananowo-owsianą nakładamy palcami, robiąc kleksy z ciasta na truskawkowej warstwie. Pieczemy do pół godziny w temperaturze 180ºC, aż górna warstwa zacznie ładnie się rumienić (ale nie palić się).

Related Post

1 Comment

  1. Ula z prostoofinansach

    3 lipca 2017 at 20:05

    Super pomysł. Czas wykorzystać przepis póki jeszcze truskawek jest pod dostatkiem.

Leave a Reply