Kuchnia Przepisy dla maluchów

Truskawkowe batony owsiane

W sezonie truskawkowym samo narzuca się, by upiec ciasto z truskawkami. Nie musi to być wcale nic skomplikowanego. Przygotowanie truskawkowych batonów owsianych zajmuje 15 minut i potrzeba do niego właściwie czterech dostępnych w każdej kuchni składników. Są słodzone bananami i daktylami, więc bez wyrzutów sumienia można je zaserwować sobie i maluchowi nawet na śniadanie. To coś między ciastem a crumble. Batonami zajadał się nawet mój wybredny czteroletni siostrzeniec.

W przepisie proponuję dodanie nasion chia lub mielonego lnu do zagęszczenia truskawkowej masy. Nasiona chia mają 6 razy więcej wapnia niż mleko i 15 razy więcej magnezu niż brokuły. Są polecane ze względu na dużą ilość kwasów tłuszczowych Omega-3. Zalicza się je do superfoods. Jednak ponieważ w naszej diecie pojawiły się niedawno (przywędrowały do nas z Ameryki Południowej), nie są jeszcze wystarczające przebadane. Nie zaleca się ich podawać dzieciom do ukończenia przez nie 3 roku życia (potem dzienna dawka wynosi 1 łyżkę). W przepisie można zamienić nasiona chia na nasze rodzime siemię lniane.

Potrzebne składniki:

  • 3 szklanki płatków owsianych (dałam częściowo jaglane, bo mi zabrakło)
  • 2 banany
  • pół szklanki musu daktylowego + dodatkowe 2 łyżki
  • 2 szklanki truskawek (poza sezonem mogą być mrożone)
  • 2 łyżki nasion chia lub zmielonego siemienia lnianego

Sposób przygotowania:

Truskawki gotujemy kilka minut z dodatkiem łyżki wody. W tym czasie miksujemy banany z dodatkiem połowy szklanki musu daktylowego i 2 szklankami płatków owsianych. Dosypujemy szklankę płatków i mieszamy. Truskawki podczas gotowania puściły na pewno trochę soku, więc by go zżelować i dodajemy 2 łyżki musu daktylowego oraz nasiona chia. Odstawiamy na 5 minut. Zamiast chia możemy użyć mielonego lnu, jednak wtedy masa truskawkowa zrobi się szarawa. Można też po prostu odlać część soku. Kwadratową foremkę wielkości 20x20cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy dno 2/3 masy owsianej. Masa jest dość mokra, więc robimy to łyżką. Nakładamy na nią masę truskawkową. Pozostałą masę bananowo-owsianą nakładamy palcami, robiąc kleksy z ciasta na truskawkowej warstwie. Pieczemy do pół godziny w temperaturze 180ºC, aż górna warstwa zacznie ładnie się rumienić (ale nie palić się).

One thought on “Truskawkowe batony owsiane

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back To Top