Prosto, zdrowo, naturalnie

Trzyskładnikowa pizza z batata

Trzyskładnikowa pizza z batata

Ostatnio mam fazę na bataty. Na przednówku zamiast rzucać się na apetycznie wyglądające nowalijki, warto zajadać się warzywami korzeniowymi – marchewką, pietruszką, pasternakiem czy batatami. Te ostatnie są bogatym źródłem karotenów i karotenoidów (mają ich więcej niż dynia czy brokuły), w tym luteiny – substancji, która ma korzystny wpływ na wzrok. Zawierają beta-karoten (ważny przeciwutleniacz), magnez, cynk i witaminy z grupy B, dzięki czemu są przydatne w leczeniu stanów zapalnych, chorób płuc czy żołądka. Pomimo tego, że są słodkie mogą być spożywane przez diabetyków, bo regulują poziom glukozy we krwi i mają niższy indeks glikemiczny niż ziemniaki.

Bataty można teraz kupić bez większych problemów, nawet w dyskontach spożywczych. Smakują podobnie do marchewki. Ich zastosowanie jest wszechstronne. Poza pysznymi pieczonymi frytkami można z nich zrobić gnocchi, burgery, brownie, pastę kanapkową, bułeczki, gofry czy nawet pizzę. Do tej pory robiłam pizzę z batatem i mąką ryżową lub gryczaną. Teraz wypróbowałam wersję z jajkiem i jest jeszcze delikatniejsza w smaku. Dla mnie plusem takiej pizzy jest to, że nie trzeba czekać, aż wyrośnie ciasto. Jeśli pokroimy batata, to ugotuje się w 10 minut. W tym czasie przygotowujemy dodatki i nawet w pół godziny możemy się zajadać pyszną warzywną pizzą bez dodatku drożdży.

Potrzebne składniki:

porcja na 1 lub 2 osoby

  • jeden średni batat
  • jajko
  • 2/3 szklanki płatków owsianych
  • ewentualnie: szczypta soli, ulubione zioła np. bazylia

Sposób przygotowania:

Gotujemy lub pieczemy batata. Obieramy ze skórki. Wrzucamy do rozdrabniacza razem z jajkiem i płatkami owsianymi. Mielimy wszystko na gładką masę. Masa jest dość płynna, dlatego wykładamy formę papierem do pieczenia. Przekładamy masę łyżką, formując okrągły kształt. Smarujemy ciasto sosem i nakładamy ulubione dodatki (u mnie cebula, pieczarki, papryka i cukinia). Pieczemy w temperaturze 200ºC przez 20-30 minut. Należy uważać przy przekładaniu pizzy na talerz, bo jest dość krucha i delikatna.

Zobacz podobne wpisy



2 thoughts on “Trzyskładnikowa pizza z batata”

  • PYCHA! I wiem co piszę, gdyż u mnie na blogu kilka tygodni temu pojawiła się zapiekanka na niemal identycznym spodzie (tylko zamiast jajka użyłam siemienia lnianego, żeby było wegańsko) Mniam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *