Kuchnia

Trzyskładnikowa pizza z batata

Ostatnio mam fazę na bataty. Na przednówku zamiast rzucać się na apetycznie wyglądające nowalijki, warto zajadać się warzywami korzeniowymi - marchewką, pietruszką, pasternakiem czy batatami. Te ostatnie są bogatym źródłem karotenów i karotenoidów (mają ich więcej niż dynia czy brokuły), w tym luteiny - substancji, która ma korzystny wpływ na wzrok. Zawierają beta-karoten (ważny przeciwutleniacz), magnez, cynk i witaminy z grupy B, dzięki czemu są przydatne w leczeniu stanów zapalnych, chorób płuc czy żołądka. Pomimo tego, że są słodkie mogą być spożywane przez diabetyków, bo regulują poziom glukozy we krwi i mają niższy indeks glikemiczny niż ziemniaki.

Bataty można teraz kupić bez większych problemów, nawet w dyskontach spożywczych. Smakują podobnie do marchewki. Ich zastosowanie jest wszechstronne. Poza pysznymi pieczonymi frytkami można z nich zrobić gnocchi, burgery, brownie, pastę kanapkową, bułeczki, gofry czy nawet pizzę. Do tej pory robiłam pizzę z batatem i mąką ryżową lub gryczaną. Teraz wypróbowałam wersję z jajkiem i jest jeszcze delikatniejsza w smaku. Dla mnie plusem takiej pizzy jest to, że nie trzeba czekać, aż wyrośnie ciasto. Jeśli pokroimy batata, to ugotuje się w 10 minut. W tym czasie przygotowujemy dodatki i nawet w pół godziny możemy się zajadać pyszną warzywną pizzą bez dodatku drożdży.

Potrzebne składniki: porcja na 1 lub 2 osoby
  • jeden średni batat
  • jajko
  • 2/3 szklanki płatków owsianych
  • ewentualnie: szczypta soli, ulubione zioła np. bazylia
Sposób przygotowania:

Gotujemy lub pieczemy batata. Obieramy ze skórki. Wrzucamy do rozdrabniacza razem z jajkiem i płatkami owsianymi. Mielimy wszystko na gładką masę. Masa jest dość płynna, dlatego wykładamy formę papierem do pieczenia. Przekładamy masę łyżką, formując okrągły kształt. Smarujemy ciasto sosem i nakładamy ulubione dodatki (u mnie cebula, pieczarki, papryka i cukinia). Pieczemy w temperaturze 200ºC przez 20-30 minut. Należy uważać przy przekładaniu pizzy na talerz, bo jest dość krucha i delikatna.

Related Post

2 komentarze

  1. Joasia

    12 maja 2017 at 06:58

    PYCHA! I wiem co piszę, gdyż u mnie na blogu kilka tygodni temu pojawiła się zapiekanka na niemal identycznym spodzie (tylko zamiast jajka użyłam siemienia lnianego, żeby było wegańsko) Mniam!

    1. Magdalena

      12 maja 2017 at 20:29

      Z siemieniem też muszę w takim razie wypróbować. Batatów nigdy za wiele 🙂

Leave a Reply