Przepisy dla maluchów

Trzyskładnikowe, pomidorowe placki z ciecierzycy. BLW

Kuchnia wegetariańska, a zwłaszcza wegańska, zachwyca mnie swoją kreatywnością. Co rusz znajduję przepisy na ciekawe wykorzystanie warzyw i strączków. Nie zawsze mam jednak czas na tworzenie wymyślnych kiełbasek, zup czy burgerów. Na co dzień cenię proste dania, nie wymagające wielu składników, dziwnych przypraw i długiego stania przy kuchni. To istotne zwłaszcza w przypadku przyrządzania potraw dla najmniejszych smakoszy, w przypadku których nie możemy użyć sosu sojowego, soli czy niektórych przypraw. Z pomocą mogą przyjść suszone pomidory, które nadały fantastyczny smak niejednej z przygotowywanych przeze mnie potraw. Postanowiłam wykorzystać je też w tych prostych plackach z ciecierzycy. Nawet nie musimy gotować cieciorki. Wystarczy ją namoczyć.

Potrzebne składniki:
  • szklanka suchej cieciorki (ok. 250g)
  • łyżka koncentratu pomidorowego lub 2-3 łyżki passaty
  • 5-7 sztuk suszonych pomidorów (dla mniejszych dzieci lepiej dać z oleju, bo te bez oleju mają sól, te mogą wymagać moczenia w gorącej wodzie)
  • pieprz do smaku
  • ew. 1-2 łyżki wody
Sposób przygotowania:

Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody i odstawiamy na noc. Przelewamy ziarenka przez sito i płuczemy. Dodajemy pomidory suszone, przecier i pieprz. Rozdrabniamy blenderem ręcznym lub w rozdrabniaczu. Jeśli jest to konieczne, dodajemy trochę wody. Smażymy niewielkie placuszki na oleju.

Można podawać je z jogurtem naturalnym, pesto, sosem, keczupem czy jako dodatek do obiadu zamiast kotletów. Porcja wychodzi spora (jakieś 12-15 placuszków), więc można przygotować połowę porcji.

Related Post

2 komentarze

  1. KuchennyViral.pl

    20 stycznia 2018 at 22:10

    Zastanawiam się, czy masz pomysł by czymś jeszcze zastąpić cieciorkę 😀

    1. Magdalena

      21 stycznia 2018 at 12:45

      Może soczewica by się nadała. Wydaje mi się, że kiedyś widziałam podobny pomysł, ale nie wiem czy sama soczewica wystarczy. Podejrzewam, że jajko trzeba by dodać. Cieciorka nieźle się klei, co widać choćby po tym, że robi się z niej mąkę z cieciorki.

Leave a Reply