Tarta z czekoladą i owocami to moje popisowe ciasto. Robi się je szybko, a znika jeszcze szybciej. I bez szemrania zjedzą je nawet wybredni osobnicy (w tym moja pięciolatka). A przy okazji zjedzą nie tylko czekoladę, do której nigdy nie trzeba nikogo zachęcać, ale też dużo zdrowych dobroci typu słonecznik i orzechy.
Dzisiejsza tarta to bardziej napakowana wersja przepisu, który prezentowałam w zeszłym roku. Zamiast daktyli, których teraz nie mogę jeść, użyłam domowego dżemu bez cukru. Dodałam też masło orzechowe, które świetnie komponuje się z czekoladą, a jest dodatkowym źródłem białka.
Potrzebne składniki:
- 0,5 szklanki słonecznika (50g)
- 0,5 szklanki orzechów włoskich (50g)
- 0,5 szklanki orzechów ziemnych (50g)
- 0,5 szklanki płatków owsianych (50g)
- 2 łyżki dżemu truskawkowego bez cukru
- 2 łyżki masła orzechowego
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 1/4 szklanki mleka roślinnego
- truskawki
Sposób przygotowania:
Mielimy płatki, orzechy i słonecznika w młynku lub rozdrabniaczu. Wrzucamy do miski. Dodajemy dżem i łyżkę masła orzechowego. Mieszamy. Wykładamy masą dno i brzegi formy do tarty. W kąpieli wodnej topimy czekoladę dodając do niej łyżkę masła orzechowego oraz mleko. Przekładamy czekoladową masę na spód tarty i dekorujemy truskawkami. Chłodzimy w lodówce.