Kuchnia

Wegańska tarta z czekoladą i truskawkami (bez pieczenia)

Tarta z czekoladą i owocami to moje popisowe ciasto. Robi się je szybko, a znika jeszcze szybciej. I bez szemrania zjedzą je nawet wybredni osobnicy (w tym moja pięciolatka). A przy okazji zjedzą nie tylko czekoladę, do której nigdy nie trzeba nikogo zachęcać, ale też dużo zdrowych dobroci typu słonecznik i orzechy.

Dzisiejsza tarta to bardziej napakowana wersja przepisu, który prezentowałam w zeszłym roku. Zamiast daktyli, których teraz nie mogę jeść, użyłam domowego dżemu bez cukru. Dodałam też masło orzechowe, które świetnie komponuje się z czekoladą, a jest dodatkowym źródłem białka.

Potrzebne składniki:

  • 0,5 szklanki słonecznika (50g)
  • 0,5 szklanki orzechów włoskich (50g)
  • 0,5 szklanki orzechów ziemnych (50g)
  • 0,5 szklanki płatków owsianych (50g)
  • 2 łyżki dżemu truskawkowego bez cukru
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1/4 szklanki mleka roślinnego
  • truskawki

Sposób przygotowania:

Mielimy płatki, orzechy i słonecznika w młynku lub rozdrabniaczu. Wrzucamy do miski. Dodajemy dżem i łyżkę masła orzechowego. Mieszamy. Wykładamy masą dno i brzegi formy do tarty. W kąpieli wodnej topimy czekoladę dodając do niej łyżkę masła orzechowego oraz mleko. Przekładamy czekoladową masę na spód tarty i dekorujemy truskawkami. Chłodzimy w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top