Kuchnia

Wegański twarożek migdałowy z ogórkiem kiszonym

Pomimo tego, że nie jestem weganką, jem bardzo sporadycznie nabiał i jestem wielką fanką roślinnego nabiału. O swoich sposobach zastępowania mleka i serów, pisałam już TUTAJ. Co jakiś czas testuję nowe przepisy, ale są też takie, do których systematycznie wracam. Tak jest z mlekiem orzechowym. A skoro jest mleko orzechowe, jest po nich orzechowa pulpa, z której można zrobić szybki i prosty twarożek. Najbardziej lubię wersję na słono z dużą ilością płatków drożdżowych i aromatem kiszonych ogórków. Ja robiłam serek z migdałów, ale można zastąpić je nerkowcami lub słonecznikiem (ze słonecznika też można zrobić mleko, ma dość intensywny aromat i nie do wszystkiego pasuje).

Potrzebne składniki:

  • pół szklanki namoczonych i rozdrobnionych migdałów (najłatwiej wykorzystać migdały z robienia mleka orzechowego)
  • łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych
  • ogórek kiszony
  • łyżka soku z ogórków kiszonych
  • pieprz i ew. sól do smaku

Sposób przygotowania:   

Wszystkie składniki łączymy za pomocą ręcznego blendera.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top