Pomimo tego, że nie jestem weganką, jem bardzo sporadycznie nabiał i jestem wielką fanką roślinnego nabiału. O swoich sposobach zastępowania mleka i serów, pisałam już TUTAJ. Co jakiś czas testuję nowe przepisy, ale są też takie, do których systematycznie wracam. Tak jest z mlekiem orzechowym. A skoro jest mleko orzechowe, jest po nich orzechowa pulpa, z której można zrobić szybki i prosty twarożek. Najbardziej lubię wersję na słono z dużą ilością płatków drożdżowych i aromatem kiszonych ogórków. Ja robiłam serek z migdałów, ale można zastąpić je nerkowcami lub słonecznikiem (ze słonecznika też można zrobić mleko, ma dość intensywny aromat i nie do wszystkiego pasuje).
Potrzebne składniki:
- pół szklanki namoczonych i rozdrobnionych migdałów (najłatwiej wykorzystać migdały z robienia mleka orzechowego)
- łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych
- ogórek kiszony
- łyżka soku z ogórków kiszonych
- pieprz i ew. sól do smaku
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki łączymy za pomocą ręcznego blendera.