Za oknem zima, więc na przekór przygotowuję ostatnio zielone potrawy. Zielone muffinki z jarmużem tak się spodobały, że gdy przygotowałam potem różowe naleśniki, synek domagał się, by naleśniki też były zielone 😉
Potrzebne składniki:
- 2 banany
- 2 garści jarmużu (można też użyć świeżego szpinaku)
- szklanka mąki razowej orkiszowej
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1/3 szklanki oleju kokosowego
- 1/4 szklanki wody
- łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie: pół tabliczki gorzkiej czekolady 70%
Sposób przygotowania:
Miksujemy mokre składniki. Osobno mieszamy suche. Łączymy. Dodajemy posiekaną czekoladę. Przekładamy do foremki na muffinki. Pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 180°C.