Kuchnia Przepisy dla maluchów

Wegańskie gofry jabłkowo-owsiane

Kolejny eksperyment z wegańskimi goframi uważam za bardzo udany. Zamiast jajek wykorzystałam mus jabłkowy. Przepis ten zatem świetnie sprawdzi się w sezonie jesiennym czy gdy nie jemy/nie mamy akurat bananów, które często pełnią tą funkcję w tego typu przepisach. Użyłam mąki owsianej, czyli zmielonych płatków owsianych, ale sprawdzi się też mąka razowa orkiszowa, jeśli tolerujemy gluten. Dla mnie gofry to świetny sposób, by przemycić inne zboża niż pszenica (w tym przypadku nie tylko chodzi o dzieci, ale o męża 😉 Dzieci zjedzą każde gofry, byle miały kształt gofra. Dlatego tak ważne jest, by gofry dobrze odchodziły od gofrownicy. W przypadku tych gofrów na szczęście nie miałam takiego problemu. Gofry są trochę cięższe niż tradycyjne gofry, ale delikatne i wymagają ostrożnego wyjmowania z gofrownicy.

Proponuję wypróbować też wersję z cynamonem, który świetnie się komponuje z jabłkami.

Potrzebne składniki:

  • szklanka musu jabłkowego
  • 1 i 1/3 szklanki płatków owsianych
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 1/3 szklanki oleju bezsmakowego lub kokosowego
  • 1/4 szklanki wody lub mleka roślinnego

Sposób przygotowania:

Do garnka wlewamy olej, wodę lub mleko oraz mus jabłkowy (nie musi być idealnie roztarty). Blendujemy. Mielimy płatki owsiane na mąkę i dodajemy do garnka (jeśli nie mamy młynka do kawy, można zmiksować płatki wraz z mokrymi składnikami). Dodajemy proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy łyżką. Smarujemy gofrownicę olejem i pieczemy gofry. Są delikatne, więc należy je ostrożnie wyciągać z gofrownicy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top