Kuchnia

Wegańskie gofry marchewkowe

Na moim blogu jest dużo przepisów z marchewką, ale ostatnio odkryłam, że brakuje przepisu na marchewkowe gofry! Zima, gdy wybór warzyw nie jest zbyt duży, to świetny moment, by je przyrządzić.

Ponieważ biorę udział w wegańskim wyzwaniu #veganuary, przyrządziłam je w wersji wegańskiej. Bardzo często przepisy na gofry bez jajek bazują na białej mące, więc by było zdrowiej, część mąki zamieniłam na jaglaną – bez szkody na smaku czy kolorze gofrów.

Zrobiłam gofry z podwójnej porcji i wyszło mi 10 gofrów.

Potrzebne składniki:

  • 90g marchewki
  • 1/2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • 1/2 szklanki mąki jaglanej (jeśli nie mamy, możemy zmielić na mąkę kaszę jaglaną)
  • 1/2 – 3/4 szklanki wody
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

Marchewkę obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Do marchewki dodajemy suche składniki. Wlewamy olej i pół szklanki wody. Mieszamy i sprawdzamy konsystencję. Ma być konsystencja gęstej śmietany. W razie czego dolewamy jeszcze trochę wody. Pieczemy gofry w rozgrzanej gofrownicy przez 5-7 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top