Na moim blogu jest dużo przepisów z marchewką, ale ostatnio odkryłam, że brakuje przepisu na marchewkowe gofry! Zima, gdy wybór warzyw nie jest zbyt duży, to świetny moment, by je przyrządzić.
Ponieważ biorę udział w wegańskim wyzwaniu #veganuary, przyrządziłam je w wersji wegańskiej. Bardzo często przepisy na gofry bez jajek bazują na białej mące, więc by było zdrowiej, część mąki zamieniłam na jaglaną – bez szkody na smaku czy kolorze gofrów.
Zrobiłam gofry z podwójnej porcji i wyszło mi 10 gofrów.
Potrzebne składniki:
- 90g marchewki
- 1/2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
- 1/2 szklanki mąki jaglanej (jeśli nie mamy, możemy zmielić na mąkę kaszę jaglaną)
- 1/2 – 3/4 szklanki wody
- 2 łyżki oleju
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
Marchewkę obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Do marchewki dodajemy suche składniki. Wlewamy olej i pół szklanki wody. Mieszamy i sprawdzamy konsystencję. Ma być konsystencja gęstej śmietany. W razie czego dolewamy jeszcze trochę wody. Pieczemy gofry w rozgrzanej gofrownicy przez 5-7 minut.