Gdy zobaczyłam jakiś przepis na gofry z tofu, postanowiłam od razu go wypróbować. Tofu ma specyficzną konsystencję i rzadko udaje mi się namówić dzieci do jego spróbowania w sałatce, zupie czy do obiadu. Łatwiej przechodzą dania, w których tofu jest zmiksowane. Gofry wydały mi się zatem świetnym sposobem na to, by więcej tofu wprowadzić do diety dzieci. Wszystkie dzieci uwielbiają przecież gofry.
Tofu ma dużo żelaza i białka. Nie musimy się obawiać soi w diecie swoich i diecie swoich dzieci. Wręcz przeciwnie warto ją wprowadzać w różnej postaci, bo rośliny strączkowe są bardziej wartościowe niż zboża.
Potrzebne składniki:
- szklanka mąki pszennej lub jasnej orkiszowej
- pół szklanki tofu naturalnego lub 90g
- 3/4 szklanki wody lub mleka roślinnego bez dodatku wapnia (jeśli zależy nam na lepszym wchłanianiu żelaza)
- kopiasta łyżka masła orzechowego
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Blendujemy tofu z masłem orzechowym oraz wodą/mlekiem. Dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon. Mieszamy. Nagrzewamy gofrownicę. Ja przed pierwszym użyciem smaruję ją olejem za pomocą pędzelka. Pieczemy około 5 minut.