Kuchnia

Wegańskie i bezglutenowe brownie z batata

Muszę przyznać, że wypróbowywałam już kilka przepisów na brownie z batata i to smakowało mi najbardziej. Powstało oczywiście z potrzeby chwili, gdy okazało się, że jajka się skończyły i szukałam inspiracji do wykorzystania czekolady gorzkiej 90%, która nawet dla mnie okazała się zbyt gorzka w smaku, a których kilka sztuk kupił mi mąż podczas zakupów. W lodówce znalazłam bataty, które w cieście zastąpiły jajko, a zawsze to trochę więcej warzyw w diecie dzieci 🙂

Potrzebne składniki:

  • średni batat (mój po obraniu miał 200g)
  • szklanka mleka roślinnego
  • 100 ml oleju
  • czekolada gorzka
  • 100g mąki gryczanej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 50g nasion słonecznika
  • 60-100g cukru trzcinowego (w zależności od słodkości czekolady i naszych preferencji)
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Obieramy batata i kroimy w kostkę. Gotujemy w małej ilości wody. Zajmuje to około 10 minut. Dodajemy szklankę mleka i blendujemy. Lekko podgrzewamy i dorzucamy czekoladę. Zdejmujemy z ognia i mieszamy, by czekolada się rozpuściła. Dolewamy olej i mieszamy. Potem wsypujemy cukier, mąkę gryczaną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i zmielone nasiona słonecznika. Wystarczy przemieszać ciasto łyżką. Wlewamy do kwadratowej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 20-30 minut w zależności od tego jak mocno grzeje nasz piekarnik i czy wolimy brownie bardziej mokre czy suche.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top