Kuchnia Przepisy dla maluchów

Wegańskie jaglane rogaliki z powidłami (bez cukru)

Gdy zrobiłam mini szarlotki z kruchym ciastem na bazie kaszy jaglanej, obiecałam sobie zrobić jeszcze ciastka z jego udziałem. Ten przepis powstał w ramach szukania alternatywy do twarogu w cieście. W wielu przepisach, w których występuje nabiał, kasza jaglana świetnie się sprawdzi np. w tym cudownym cytrynowym serniku z kaszy jaglanej.

Tym razem zrobiłam kruche ciasto bez dodatków jajek. Kasza jaglana dobrze spaja ciasto i nie są one potrzebne. Do nadziania rogalików użyłam domowym powideł śliwkowych oraz masła orzechowego, by wzbogacić ciasteczka dodatkowym źródłem białka. Można oczywiście użyć samych powideł.

Potrzebne składniki:

  • 250g ugotowanej kaszy jaglanej (niecałe 100g kaszy suchej kaszy)
  • 250g mąki orkiszowej
  • 5 łyżek oleju kokosowego
  • 1-2 łyżki zimnej wody
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 4 łyżki powideł śliwkowych bez cukru

Sposób przygotowania:

Do lekko ciepłej kaszy wsypujemy mąkę. Dodajemy olej kokosowy i w razie potrzeby wodę. Mieszamy. Formujemy z ciasta kulę i wsadzamy do lodówki. Mieszamy powidła z masłem orzechowym. Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy każdy kawałek na kształt koła i dzielimy na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nakładamy trochę masy śliwkowo-orzechowej. Zwijamy na kształt rogalika. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200°C przez 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top