Kuchnia Przepisy dla maluchów

Wegańskie muffiny bananowo-cukiniowe

Potrzebowałam upiec coś słodkiego na spotkanie z zaprzyjaźnionymi mamami. Od razu pomyślałam o muffinach, zwłaszcza że dawno żadnych nie piekłam. Zawsze staram się mieć w domu jakieś banany, a latem w lodówce zwykle pałęta się jakaś cukinia. Połączyłam oba składniki i powstały fajne, lekko wilgotne babeczki. Bez jajek, mleka i cukru. Za główne słodzidło robią banany, ale jeśli wolimy słodsze wypieki, nie pieczemy dla niemowlaka, a dla gości, to można je dosłodzić według uznania. Fajnie sprawdzi się też w nich dodatek rodzynek, orzechów czy gorzkiej czekolady. Dla mnie były wystarczająco słodkie.

Potrzebne składniki:

  • szklanka mąki orkiszowej jasnej (lub pszennej)
  • pół szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej (lub pszennej razowej)
  • 2 banany
  • mała cukinia lub kawałek większej
  • pół szklanki oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżka octu jabłkowego
  • łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

Miksujemy banany z olejem. Dodajemy do nich startą na grubych oczkach cukinię. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon. Na końcu dodajemy ocet jabłkowy i mieszamy. Nakładamy ciasto do 12 papilotek mniej więcej do wysokości 3/4 wysokości formy. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200°C.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top