Bardzo lubię budyniowe naleśniki, co widać po kilku przepisach na nie na blogu. Wszystkie zawierały do tej pory jajko. Ostatnio ktoś zapytał mnie czy można je pominąć w którymś z tym przepisów i pomyślałam, że to znak, że trzeba taki przepis na wegańskie naleśniki stworzyć. W końcu ja sama biorę udział w wyzwaniu #veganuary2021 i od dwóch tygodni jem roślinnie.
Jeśli możesz jeść jajka, to odsyłam też do innych budyniowych pyszności:
- Budyniowe naleśniki z komosą ryżową
- Kakaowe naleśniki budyniowe
- Budyniowe naleśniki z mąką z amarantusa
Potrzebne składniki (na 4 naleśniki):
- pół szklanki mąki z ciecierzycy
- 3/4 szklanki wody
- torebka budyniu waniliowego 40g
- łyżeczka oleju
Sposób przygotowania:
Mieszamy składniki i odstawiamy na 15 minut, po czym smażymy.
Wygląda nieźle 🙂 Czy mogą być trudne dla początkującego kucharza?
Nie. To bardzo prosty przepis. Kluczem do sukcesu jest odstawienie ciasta.