Kuchnia

Wegańskie, owsiane galette ze śliwkami (bez cukru)

Lubię piec tarty, bo zrobienie do nich ciasta nie wymaga wiele finezji i można je włożyć do formy bez konieczności wałkowania ciasta. To duży plus, bo w wegańskich spodach brakuje czasem spoiwa w postaci jajka. Okazuje się, że nie jest ono wcale konieczne. Ciasto z dodatkiem roślinnego jogurtu naprawdę daje radę, dobrze się wałkuje, więc zamiast tradycyjnej tarty możemy przygotować z niego galette. Pieczenie tego ciasta nie wymaga specjalnej formy, co ucieszy osoby, które nie posiadają formy do tarty. Można ją upiec na dużej blasze, a na końcu zawinąć brzegi. Nie trzeba robić tego od linijki. Ciasto robi się szybko, a prezentuje się pięknie, zwłaszcza jeśli podamy je z gałką lodów czy bitą śmietaną kokosową.

Potrzebne składniki:

  • 200g płatków owsianych
  • 1/4 szklanki oleju o neutralnym smaku (może być rzepakowy lub kokosowy)
  • 1/2 szklanki jogurtu roślinnego (użyłam sojowego z Lidla)
  • 1/2 kg śliwek
  • łyżeczka cynamonu (najlepiej cejlońskiego)

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane mielimy na mąkę. W misce mieszamy zmielone płatki, jogurt i olej. Odstawiamy do lodówki. W tym czasie pestkujemy śliwki i kroimy je na 2-3 kawałki. Dodajemy do nich cynamon. Wyciągamy ciasto i rozwałkowujemy je na podsypanej lekko stolnicy na kształt koła. Smarujemy formę do pieczenia olejem (użyłam formy do tarty, ale może to być dowolna, większa blacha). Układamy na cieście śliwki, zostawiając wolny brzeg. Zawijamy brzegi ciasta. Pieczemy ciasto przez 40-45 minut w temperaturze 200°C. Pod koniec pieczenia możemy posmarować brzegi ciasta wodą, zwłaszcza jeśli mocno podsypaliśmy stolnicę mąką.

Podajemy z bitą śmietaną kokosową lub gałką lodów (polecam nice cream z bananów).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top