Muffiny to ten typ słodkości obok których ciężko przejść obojętnie. Bo w końcu komu zaszkodzi jedna babeczka? Zwłaszcza gdy jest zrobiona na bazie pełnoziarnistej mąki orkiszowej i nie ma w niej ani grama cukru? Słodzona jest bananem i rodzynkami, a dodatek porzeczek sprawia, że muffinka jest cudownie lekka i pachnie wakacjami. Można wypróbować wersję z innymi owocami, które akurat mamy w domu. Mogą to być truskawki, maliny czy borówki. Też będzie pysznie.
To kto się skusi?
Potrzebne składniki:
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej
- 100 ml oleju (użyłam kokosowego)
- banan
- pół szklanki rodzynek
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody do pieczenia
- łyżka octu jabłkowego
- szklanka porzeczek (użyłam mieszanki czerwonych i czarnych)
Sposób przygotowania:
Rodzynki wsypujemy do szklanki i zalewamy wodą również do wysokości połowy. Odstawiamy na chwilę. W tym czasie możemy umyć i przygotować porzeczki. Potem przekładamy rodzynki wraz z wodą, w której się moczyły, do garnka. Dodajemy banana i olej. Miksujemy blenderem ręcznym. Wsypujemy sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Wlewamy ocet jabłkowy i mieszamy. Dosypujemy przesianą mąkę i mieszamy łyżką. Na końcu wsypujemy porzeczki i mieszamy jeszcze raz. Wykładamy formę na muffinki papilotkami (chyba że mamy formę silikonową, wtedy nie jest to potrzebne) i nakładamy do nich masę. Pieczemy w temperaturze 175°C przez 20-25 minut (aż muffinki będą rumiane).
Uwielbiam takie zdrowe słodkości 🙂