Kuchnia

Ziemniaczana focaccia z oliwkami

Pierwsze podejście do ciasta drożdżowego jest najtrudniejsze, ale jeśli upieczesz kilka rzeczy, potem idzie już z górki. Ostatnio zamieszczałam przepisy na wegańskie drożdżówki z makiem, a teraz przyszedł czas na niesłodkie ciasto drożdżowe. Pizzę znają z pewnością wszyscy. Focaccia jest mniej znana. Ciasto jest podobne jak na pizzę, ale nie dodajemy sera ani sosu, więc to świetna opcja dla wegan. Na ciasto możemy dać sól, pomidorki, oliwki czy zioła. Focacia najlepiej smakuje odrywana palcami i moczona w oliwie z oliwek czy innym tłoczonym na zimno oleju. Ja lubię ją też jeść z domowym pesto, a moje dzieci po prostu z keczupem.

Ponieważ ostatnio eksperymentuję z różnymi warzywnymi lub owocowymi dodatkami do ciast, tym razem powstała wersja z ziemniakami, a na wierzch dałam oliwki, które moje dzieci wydłubują i zjadają, gdy tylko focaccia pojawi się na talerzu.

Potrzebne składniki:

  • 400g mąki orkiszowej (w tym dałam 50 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej)
  • 150g ugotowanych ziemniaków
  • 250 ml ciepłej wody (u mnie to było 1 i 1/4 szklanki)
  • 20 g świeżych drożdży
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • szczypta kurkumy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • garść oliwek

Sposób przygotowania:

Dobrze wystudzone ziemniaki trzemy na tarce o drobnych oczkach. Dajemy do miski lub robota kuchennego. Wsypujemy mąkę, sól i przyprawy. Wlewamy wodę i olej. Miksujemy lub dokładnie mieszamy łyżką. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie wykładamy prostokątną blachę do pieczenia papierem i przekładamy na nią ciasto. Oliwki przekrawamy na pół i lekko wgniatamy w ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. Pieczemy w temperaturze 200°C przez 25-30 minut.

Maczamy w oliwie z oliwek lub innym oleju tłoczonym na zimno np. lnianym. Świetnie pasuje też z pietruszkowym pesto.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top