Kuchnia

Zupa dyniowo-marchewkowa z cieciorką

Każdy miłośnik dyni ma swoje ulubione przyprawy, bez których nie wyobraża sobie zupy dyniowej. Najczęściej powtarza się czosnek, imbir czy curry. Sezon na dynię jest dość długi, dlatego warto dla odmiany sięgnąć od czasu do czasu po przepis na inną wersję tej zupy. Ciekawe są wersje z marchewką, batatem, pomidorami (np. zupa dyniowo-pomidorowa z ryżem) czy papryką. Można ją posypać pestkami dyni, drobno pokrojonym nori (niestety w Polsce nie widziałam, kupowałam kiedyś w czeskim Cieszynie) czy udekorować kleksem jogurtu. Tym razem wypróbowałam wersję z ciecierzycą, bo zostało mi jej pół garnka z przygotowywania innej potrawy. To świetny pomysł, bo dzięki temu zupa jest bardziej wartościowa i sycąca. Nie trzeba jej zagryzać pieczywem.

Potrzebne składniki:
  • kawałek dyni (ok. 600g)
  • 2 marchewki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki kminku mielonego
  • łyżeczka curry
  • łyżeczka soli
  • łyżka oleju kokosowego
  • pieprz do smaku
  • opcjonalnie: pół szklanki mleka kokosowego
  • do dekoracji: kilka łyżek ugotowanej cieciorki, wiórki kokosowe (użyłam wiórków po zrobieniu mleka kokosowego czyli już rozdrobnionych)
Sposób przygotowania:

Obieramy marchewkę i dynię, kroimy je w mniejsze kawałki. Siekamy cebulę. Podsmażamy ją w garnku z grubym dnem na oleju kokosowym. W międzyczasie ścieramy na tarce obrany imbir i miażdżymy czosnek. Dodajemy do smażonej cebuli, a potem wrzucamy przyprawy - curry, kurkumę i kminek. W razie potrzeby możemy dodać łyżkę wody. Wrzucamy pokrojoną marchewkę i dynię. Zalewamy gorącą wodą, tak żeby woda przykryła warzywa. Solimy. Gotujemy, aż warzywa zmiękną. Zajmie to co najmniej 20 minut. Miksujemy zupę blenderem ręcznym. Doprawiamy pieprzem i ew. solą do smaku. Jeśli mamy, możemy dodać mleko kokosowe, ale możemy też je pominąć. Rozlewamy zupę na talerze. Dekorujemy cieciorką i wiórkami kokosowymi.

Related Post

Leave a Reply