Kuchnia

Zupa dyniowo – pomidorowa z ryżem

Jesień nieodłącznie kojarzy mi się z dynią. Uwielbiam dynię w wersji na słodko jak też na słono. W tym roku wypróbowuję mrożenie w woreczkach gotowego przecieru dyniowego, by móc przedłużyć sobie ten sezon również na zimę. Mam już swojego faworyta, jeśli chodzi o ciasto dyniowe (na jego podstawie piekłam urodzinowy torcik córeczce, na który przepis możecie znaleźć tutaj), ale w przypadku zup ciągle szukam tego jedynego przepisu. Tym razem zostało mi trochę ugotowanego ryżu i postanowiłam sprawdzić, jak będzie się komponować z zupą. Dodałam też przecier pomidorowy, więc wyszła zupka w sam raz zarówno dla fana zupy pomidorowej jak i zupy dyniowej.

Potrzebne składniki:

  • ¼ średniej wielkości dyni lub ½ małej dyni
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka oleju z pestek winogron LUB OLIWY
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego (u mnie domowej roboty, ale możecie dać też dobrej jakości passatę)
  • 3 szklanki wody
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki chili w proszku (jeśli lubicie ostrzejszą zupę, a nie macie żadnego malucha w domu, dodajcie jeszcze ½ łyżeczki)
  • szczypta cukru trzcinowego
  • kilka paseczków glonów wakame lub innych
  • do podania: ugotowany ryż (u mnie połączenie ryżu brązowego z jaśminowym)

Sposób przygotowania:

Kroimy drobno cebulę i siekamy czosnek. Wrzucamy do garnka wraz z łyżeczką oleju. Zmniejszamy ogień, po chwili dolewamy 2 łyżki wody, by cebula i czosnek udusiły się (dzięki temu nie musimy dawać dużo oleju). W tym czasie obieramy i kroimy na sporą kostkę dynię. Dodajemy ją do cebuli i podlewamy 3 szklankami wody.  Wrzucamy przyprawy. Po 15 minutach dodajemy przecier pomidorowy. Gotujemy jeszcze przez 5 minut. Miksujemy całość za pomocą blendera ręcznego. Jeśli zupa wyszła za gęsta, możemy dodać na etapie miksowania jeszcze szklankę gorącej wody. Nalewamy zupę na talerze i nakładamy na każdy 2-3 łyżki ugotowanego ryżu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top