Kuchnia

Zupa dyniowo-pomidorowa

Z wizyty u moich rodziców przywiozłam ostatnio połowę dorodnej dyni, która przez całą zimę zachowała się w ich piwnicy. Pomimo tego, że maj to nie sezon dyniowy z przyjemnością odgrzebałam trochę starych dyniowych pomysłów i wymyśliłam kilka nowych. Po tradycyjnej zupie z mlekiem kokosowym zrobiłam zupę z dyni dodatkiem passaty pomidorowej.

Potrzebne składniki:

  • spory kawałek upieczonej dyni
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki passaty pomidorowej
  • pół litra wody lub więcej
  • pół łyżeczki kurkumy
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka soli
  • pieprz do smaku
  • łyżka oliwy do smażenia
  • do podania: prażone pestki dyni, ser feta

Sposób przygotowania:

Siekamy cebulę oraz czosnek i podsmażamy na oliwie. Pod koniec dodajemy kurkumą i słodką paprykę. Po chwili dodajemy pokrojoną, upieczoną dynię. Wlewamy wodę oraz passatę pomidorową. Wsypujemy sól. Gotujemy 10-15 minut. Na koniec doprawiamy pieprzem. Miksujemy blenderem ręcznym. Na talerzu posypujemy prażonymi pestkami dyni oraz serem feta.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top