Zupa dyniowo-pomidorowa

Zupa dyniowo-pomidorowa

Z wizyty u moich rodziców przywiozłam ostatnio połowę dorodnej dyni, która przez całą zimę zachowała się w ich piwnicy. Pomimo tego, że maj to nie sezon dyniowy z przyjemnością odgrzebałam trochę starych dyniowych pomysłów i wymyśliłam kilka nowych. Po tradycyjnej zupie z mlekiem kokosowym zrobiłam zupę z dyni dodatkiem passaty pomidorowej.

Potrzebne składniki:

  • spory kawałek upieczonej dyni
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki passaty pomidorowej
  • pół litra wody lub więcej
  • pół łyżeczki kurkumy
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka soli
  • pieprz do smaku
  • łyżka oliwy do smażenia
  • do podania: prażone pestki dyni, ser feta

Sposób przygotowania:

Siekamy cebulę oraz czosnek i podsmażamy na oliwie. Pod koniec dodajemy kurkumą i słodką paprykę. Po chwili dodajemy pokrojoną, upieczoną dynię. Wlewamy wodę oraz passatę pomidorową. Wsypujemy sól. Gotujemy 10-15 minut. Na koniec doprawiamy pieprzem. Miksujemy blenderem ręcznym. Na talerzu posypujemy prażonymi pestkami dyni oraz serem feta.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *