Z wizyty u moich rodziców przywiozłam ostatnio połowę dorodnej dyni, która przez całą zimę zachowała się w ich piwnicy. Pomimo tego, że maj to nie sezon dyniowy z przyjemnością odgrzebałam trochę starych dyniowych pomysłów i wymyśliłam kilka nowych. Po tradycyjnej zupie z mlekiem kokosowym zrobiłam zupę z dyni dodatkiem passaty pomidorowej.
Potrzebne składniki:
- spory kawałek upieczonej dyni
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- pół szklanki passaty pomidorowej
- pół litra wody lub więcej
- pół łyżeczki kurkumy
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka soli
- pieprz do smaku
- łyżka oliwy do smażenia
- do podania: prażone pestki dyni, ser feta
Sposób przygotowania:
Siekamy cebulę oraz czosnek i podsmażamy na oliwie. Pod koniec dodajemy kurkumą i słodką paprykę. Po chwili dodajemy pokrojoną, upieczoną dynię. Wlewamy wodę oraz passatę pomidorową. Wsypujemy sól. Gotujemy 10-15 minut. Na koniec doprawiamy pieprzem. Miksujemy blenderem ręcznym. Na talerzu posypujemy prażonymi pestkami dyni oraz serem feta.