Kuchnia

Zupa krem z batata

Mój mąż nie jest fanem zup kremów, ale tą zupę akurat pochwalił. Myślał, że to zupa dyniowa. Tymczasem latem, gdy nie zaczął się jeszcze sezon na dynię, można wykorzystać do zrobienia podobnej zupy batata. Bataty są zaraz po marchewce najlepszym źródłem witaminy A. Warto włączyć to uniwersalne warzywo do swojej diety, bo świetnie nadaje się nie tylko do zup, ale też do pieczenia, kotletów, a nawet słodkich brownie czy bułeczek. To jedno z tych warzyw, które lubię zawsze mieć w swojej lodówce.

Potrzebne składniki:

  • 2 małe bataty lub jeden duży (razem 400g)
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • pół łyżeczki kuminu rzymskiego
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki curry
  • sol do smaku (dla niemowląt pominąć)
  • oliwa do smażenia
  • opcjonalnie do dekoracji jogurt sojowy lub kokosowy

Sposób przygotowania:

Warzywa obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Na oliwie podsmażam cebulę oraz czosnek. Pod koniec dodajemy przyprawy. Pilnujemy, by się nie przypaliły – w razie potrzeby dolewamy wody. Wrzucamy pokrojone warzywa oraz sól. Dolewamy 3 szklanki wody lub bulionu warzywnego. Gotujemy 25 minut. Miksujemy. W razie potrzeby doprawiamy. Na talerzu można polać zupę kleksem jogurtu roślinnego. Podawać z grzankami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top