Lubię zupy-kremy, zwłaszcza że podane z grzankami mogą czasami zachęcić nasze dziecko do zjedzenia warzyw, które zwykle zostawia na talerzu. Zimą najczęściej używam do ich zrobienia mrożonek. Takie zupy przyrządza się łatwo i szybko. Dzięki temu, że się je miksuje nie trzeba czekać, aż ziemniaki będą idealnie miękkie. Taki posiłek jest świetny, gdy nie mamy dużo czasu, a mamy ochotę na ciepłą i rozgrzewającą zupę. Krem z zielonego groszku jest jedną z takich zup. Ponieważ groszek jest słodki, proponuję złamanie trochę jego smaku poprzez dodanie chrzanu i sporej ilości świeżego pieprzu.
Potrzebne składniki:
- opakowanie mrożonego groszku 450g
- ziemniak
- cebula
- gałązka selera naciowego
- 2 łyżki chrzanu (użyłam startego przez siebie)
- sól i pieprz do smaku
- łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Na oliwie podsmażamy cebulkę. Dodajemy pokrojoną cebulę i selera naciowego. W razie potrzeby dolewamy 2-3 łyżki wody. Dodajemy ziemniaka i mrożony groszek. Mieszamy. Dolewamy tyle wody, by przykryła groszek. Dodajemy chrzan. Gotujemy 10-15 minut. Doprawiamy do smaku i miksujemy. W razie potrzeby dodajemy więcej wody.