Kuchnia

Żytnia szarlotka z marchewką

Czasem najprostsze patenty przychodzą późno do głowy. Kombinuję ostatnio do czego, by dołożyć marchewkę, by dzieci jadły jej więcej, skoro komisyjnie wyrzucają ją z zupy. Była owsianka, ciasto i gofry. A ostatnio pomyślałam o szarlotce. Skoro robi się surówkę z jabłka i marchewki to można też zrobić szarlotkę z jabłkami i marchewką. Oczywiście marchewki nie czuć w smaku, a nadaje ładnego koloru. Czteroletni syn marchewkę w cieście zauważył i nie przeszkodziło mu to w zjedzeniu czterech kawałków i pytania czy może jeszcze.

Ciasta nie było po pół godzinie, więc na pewno taka czy podobna szarlotka jeszcze tej wiosny będzie pieczona. Ciasto zrobiłam bez dodatku cukru i mi to nie przeszkadzało. Swój kawałek posypałam zamiast cukrem pudrem cynamonem. Szarlotka ta nadaje się zatem dla maluszków na początku rozszerzania diety, tylko może się ona trochę kruszyć.

Oczywiście jeśli robimy ją dla starszych członków rodziny, można dodać trochę słodzidła do masy czy jabłek, jeśli mamy mało słodką wersję.

Potrzebne składniki:

  • 300g mąki żytniej 720 (jeśli nie mamy użyjmy pszennej, ja po prostu ograniczam jej używanie)
  • 150g masła
  • jajko
  • 1-2 łyżki zimnej wody
  • 1kg jabłek
  • marchewka
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Do pokrojonego na kawałki masła wsypujemy mąkę. Wbijamy jajko. Zaczynamy mieszać i ugniatać. W razie potrzeby dodajemy po łyżce wody. Ciasto musi się dobrze łączyć, ale nie musimy formować z niego idealnej kuli. Obieramy i ścieramy jabłka na grubej tarce. Marchewkę ścieramy na małych oczkach. Dodajemy do nich cynamon i sok z cytryny. Mieszamy.  Do średniej wielkości blachy wkładamy papier do pieczenia. Wykładamy na niego 2/3 ciasta i ugniatamy palcami. Nakładamy na to starte jabłka. Na końcu ścieramy resztę ciasta lub po prostu rozgniatamy je w palcach i układamy równomiernie na całym cieście. Pieczemy w temperaturze 190° do 40 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top