Żytnia mąka jest w naszych kuchniach bardzo zaniedbana. Kojarzy nam się głównie z pieczywem na zakwasie. Tymczasem można z nią stworzyć także ciasta czy desery. Trzeba być tylko ostrożnym przy zastępowaniu nią w przepisie mąki pszennej, bo może potrzebować mniej lub więcej wody. Ja wykorzystałam żytnią mąkę chlebową podczas pieczenia crumble. Zawsze robiłam je z płatkami owsianymi, a ostatnio kombinuję z innymi mąkami oraz różnymi owocami.
Potrzebne składniki (na 4 porcje):
- 100 g mąki żytniej chlebowej
- 2 łyżki cukru kokosowego (lub trzcinowego)
- 4 łyżki oleju kokosowego (lub masła w wersji niewegańskiej)
- 1 dużo jabłko
- borówki – po 2 łyżki na kokilkę
Sposób przygotowania:
W czterech kokilkach układamy starte jabłko i borówki. W misce mieszamy składniki kruszonki: mąkę, olej i cukier kokosowy. Rozcieramy łyżką, aż zrobią się grudki. Posypujemy kruszonką owoce. Pieczemy w temperaturze 200°C przez 15-20 minut.