Przepisy dla maluchów

Żytnio-marchewkowe pierniczki dla maluszka (od 11 miesiąca życia)

Święta tuż, tuż. U nas jest już przystrojona choinka i upieczone pierniczki. Mam już wybrane potrawy, które przygotuję na wigilijny stół. Nie mogę też zapomnieć o najmłodszym uczestniku wieczerzy. Na pewno dostanie barszcz z jabłkiem, którym zajadała się w święta jego siostra, gdy była w podobnym wieku (pomysł podpatrzony na blogu Mama Chef). Dziś postanowiłam zrobić też dla niego specjalną wersję pierników. W wersji dla dorosłych poza daktylami znalazło się trochę ksylitolu, więc nie nadają się dla dziesięciomiesięcznego malucha. Zrobiłam zatem nowe pierniczki - z gotowaną marchewką, rodzynkami i mąką żytnią. Są naprawdę dobre. Sama zajadałam się nimi ze smakiem, ale kilka grzecznie zapakowałam do puszki, by synek mógł je skosztować w święta.

Potrzebne składniki:

  • średnia marchewka
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • 3-4 śliwki suszone niesiarkowane
  • 2 jajka
  • szklanka mąki żytniej typ 720
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • szczypta sody oczyszczonej
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • szczypta imbiru

Sposób przygotowania:

Do garnuszka wrzucamy pokrojoną marchewkę i bakalie. Zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy do miękkości. Odlewamy wodę (ja dodałam ją sobie do kawy zbożowej). Do garnka dodajemy jajka i miksujemy blenderem. Dodajemy mąkę, wiórki i przyprawy. Wszystko mieszamy łyżką. Masa jest dość rzadka. Wykładamy brytfankę papierem do pieczenia i za pomocą dwóch łyżeczek formujemy niewielkie ciasteczka. Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 12 minut.

Related Post

2 komentarze

  1. Jaglusia

    20 grudnia 2016 at 20:42

    Tylko na bazie mąki żytnej? Muszę spróbować.:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    1. Magdalena

      6 stycznia 2017 at 21:01

      Tak, dawałam tylko mąkę żytnią chlebową. Polecam.

Leave a Reply