Zdrowe przepisy dla całej rodziny

Bigos wegetariański

Bigos wegetariański

Reakcja mojej mamy, gdy usłyszała, że ugotowałam bigos była typowa dla osób jedzących mięso “Co to za bigos bez mięsa?”. Jednak jak w przypadku wielu dań kluczem tak naprawdę są przyprawy, a w tym przypadku dodatkowo oczywiście też kapusta kiszona. Odkąd zostałam wegetarianką, wypróbowywałam różne wersje tej potrawy. Dla mnie musi znaleźć się w bigosie przecier pomidorowy, dużo majeranku, śliwki suszone i wino (teraz ten składnik odpada). Uwielbiam dodatek grzybów. Gdy gotowaną przez nas potrawę mają jeść nasze maluchy, unikamy dodawania do niej grzybów leśnych – w formie świeżej czy suszonej. Bezpiecznym rozwiązaniem dla dzieci powyżej roku są grzyby hodowlane, takie jak boczniaki no i oczywiście pieczarki. By grzybowy smak był bardziej intensywny, oprócz pieczarek zdecydowałam się na dodanie GrzyboweVege. Wegańska i bezglutenowa wersja kiełbasek na bazie białka z grochu to coś w sam raz dla miłośników wyrazistych smaków. Nie można im zarzucić, że są bez smaku, jak to jest w przypadku standardowych sojowych parówek. Ich grzybowy smak świetnie komponuje się z białym barszczem, grzybowym risotto czy właśnie w grzybowym, wegetariańskim bigosie.

Potrzebne składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 10 pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 opakowanie GrzyboweVege
  • 7 śliwek suszonych niesiarkowanych
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 owoce jałowca
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka kminku mielonego
  • łyżeczka czarnuszki
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

Siekamy drobno cebulę. Kroimy na mniejsze kawałki pieczarki. Kiełbaski grzybowe kroimy na grubsze plastry. Na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy cebulę. Gdy zaczyna się szklić, wrzucamy pieczarki, a po chwili także kiełbaski grzybowe. Podsmażamy przez chwilę. Wrzucamy kiszoną kapustę. Dodajemy koncentrat pomidorowy i pokrojone na mniejsze kawałki śliwki suszone. Wrzucamy wszystkie przyprawy. Dolewamy trochę wody. Dusimy bigos przez 2 godziny, w razie potrzeby dolewając w trakcie jeszcze trochę wody. Na końcu solimy i pieprzymy do smaku.

Wpis powstał we współpracy z marką BeVege.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *