Kuchnia

5 pomysłów na wykorzystanie wiórków po produkcji mleka kokosowego

Pisałam niedawno o pysznym i szybkim do zrobienia mleku kokosowym. Po jego zrobieniu zostaje nam cała miseczka wilgotnych wiórków kokosowych. Przez 2-3 dni można je przechowywać w lodówce. Ja zastępuję nimi wiórki kokosowe lub mąkę kokosową w niektórych przepisach (w tym celu można też podsuszyć wiórki w piekarniku).

Oto niektóre pomysły na ich zastosowanie:
  1. Dodatek do owsianki czy płatków - moje ulubione, super proste połączenie to ugotowanie płatków ryżowych z daktylami i wiórkami kokosowymi. Płatki można ugotować na wodzie lub na mleku roślinnym (w tym oczywiście właśnie zrobionym mlekiem kokosowym). Wiórki można też dodać do kaszy jaglanej, miksując je w pyszny kokosowy budyń jaglany

2. Czekoladki z nadzieniem kokosowym - to moje ostatnie odkrycie, przepis jest bardzo prosty, a czekoladki mają w sobie to coś, co sprawia, że znikają bardzo szybko z talerza

_MG_8366

3. Koktajl figowo-kokosowy  - ten przepis podawałam już jakiś czas temu, połączenie fig oraz kokosu jest zaskakująco dobre

_MG_5862m_

4. Kulki bakaliowe są świetną, energetyczną przekąską. Robi się je z orzechów i bakalii. Ich połączenia mogą być przeróżne. Można bawić się mieszaniem składników, aż uzyska się ulubiony smak. Poniżej przedstawiam tylko jedną z propozycji

12 daktyli, pół szklanki wiórek kokosowych po produkcji mleka kokosowego, szklanka migdałów

Moczymy daktyle w gorącej wodzie. Odcedzamy wodę i blendujemy daktyle. Orzechy mielimy w młynku lub rozdrabniaczu. Łączymy zmielone orzechy z masą daktylową oraz wiórkami. Dłońmi formujemy niewielkie kulki. Możemy je obtoczyć w suchych wiórkach kokosowych. Przechowujemy je w lodówce.

_MG_8420

5. Dodatek do ciastek lub ciast - wiórki te są mokre, więc nie w każdym przepisie zastąpią wiórki czy mąkę kokosową. Nie nadają się do makaroników. Ja na razie testowałam je w pysznych ciastkach kokosowych znalezionych u Olgi Smile. Świetnie się też sprawdzą w ciastkach z kaszą jaglaną.

Related Post

Leave a Reply