Kuchnia

Kokosowy budyń jaglany

Kolejny pomysł na przemycenie strączków maluchom lub innym opornym. Zwykle gotuję więcej fasoli białej lub czerwonej. Czego nie zjemy w ciągu kilku dni, to wkładam do woreczków i mrożę, dzięki czemu używamy w domu mniej szkodliwych produktów w puszkach. Fasola biała kojarzy się zwykle z fasolką po bretońsku, natomiast może ona być składnikiem zup, gulaszów, kotletów, ciast, deserów czy zapiekanek (uwielbiam pieczoną fasolę). Sama od niedawna testuję jej zastosowanie w słodkich potrawach, ponieważ moja prawie trzyletnia córka jest już bardziej wybredna i nie każdego dania chce spróbować. O ile lubi podjadać samą ugotowaną fasolkę, to nie zawsze spróbuje zupy czy kotletów z ich udziałem. Tym razem fasolę przemyciłam w deserze na bazie kaszy jaglanej i wiórków kokosowych. Nikt się nie zorientuje, ża w budyniu jest także biała fasola. Smakuje daktylami i kokosem. Kokosowy smak podkręca dodanie oleju kokosowego. Koniecznie użyjcie tłoczonego na zimno, bo to on pachnie i smakuje kokosem. W niektorych potrawach może to przeszkadzać (można wtedy w ramach wyjątku użyć rafinowanego bezzapachowego), ale w przypadku tego kokosowego deseru jest to jak najbardziej wskazane. Deser nadaje się też dla niemowląt, poniewaź nie zawiera cukru. Mój jedenastomiesięczny synek zajadał go razem z nami.

Potrzebne składniki:

  • pół szklanki suchej kaszy jaglanej
  • szklanka wody
  • szklanka mleka kosowego (u mnie domowe) + trochę do miksowania
  • pół szklanki daktyli
  • szklanka ugotowanej białej fasoli
  • szklanka wiórków kokosowych (mogą być te, które nam zostaną po zrobieniu mleka)
  • 2 łyżki oleju kokosowego extra vergine

Sposób przygotowania:

Do garnka wrzucamy przepłukaną kaszę jaglaną i daktyle. Wlewamy szklankę wody i szklankę mleka. Gotujemy do miękkości kaszę czyli przez 15-20 minut. Gdy kasza jest jeszcze ciepła, dodajemy resztę składników i wszystko miksujemy blenderem ręcznym. W razie potrzeby dolewamy wody lub mleka, by uzyskać budyniową konsystencję. Deser przekładamy do miseczek i posypujemy wiórkami kokosowymi. Jemy na ciepło lub zimno.

6 thoughts on “Kokosowy budyń jaglany

    1. Trudno nie kochac jaglanki 🙂 Nie czuć w ogóle fasoli, a do wszystkich zalet kaszy jaglanej dochodzi jeszcze białko z fasoli. Na pewno Ci zasmakuje, skoro lubisz kaszę jaglaną.

  1. W smaku dobre, ale z powstałej masy uformowalam ciastka i wrzuciłam do piekarnika. Pierwotna forma nie przypadła do gustu domownikom, a jako ciastka już tak:) jeszcze w sumie takie rafaello by z tego można było zrobic:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top