Kuchnia

Kokosowy budyń jaglany

Kolejny pomysł na przemycenie strączków maluchom lub innym opornym. Zwykle gotuję więcej fasoli białej lub czerwonej. Czego nie zjemy w ciągu kilku dni, to wkładam do woreczków i mrożę, dzięki czemu używamy w domu mniej szkodliwych produktów w puszkach. Fasola biała kojarzy się zwykle z fasolką po bretońsku, natomiast może ona być składnikiem zup, gulaszów, kotletów, ciast, deserów czy zapiekanek (uwielbiam pieczoną fasolę). Sama od niedawna testuję jej zastosowanie w słodkich potrawach, ponieważ moja prawie trzyletnia córka jest już bardziej wybredna i nie każdego dania chce spróbować. O ile lubi podjadać samą ugotowaną fasolkę, to nie zawsze spróbuje zupy czy kotletów z ich udziałem. Tym razem fasolę przemyciłam w deserze na bazie kaszy jaglanej i wiórków kokosowych. Nikt się nie zorientuje, ża w budyniu jest także biała fasola. Smakuje daktylami i kokosem. Kokosowy smak podkręca dodanie oleju kokosowego. Koniecznie użyjcie tłoczonego na zimno, bo to on pachnie i smakuje kokosem. W niektorych potrawach może to przeszkadzać (można wtedy w ramach wyjątku użyć rafinowanego bezzapachowego), ale w przypadku tego kokosowego deseru jest to jak najbardziej wskazane. Deser nadaje się też dla niemowląt, poniewaź nie zawiera cukru. Mój jedenastomiesięczny synek zajadał go razem z nami.

Potrzebne składniki:
  • pół szklanki suchej kaszy jaglanej
  • szklanka wody
  • szklanka mleka kosowego (u mnie domowe) + trochę do miksowania
  • pół szklanki daktyli
  • szklanka ugotowanej białej fasoli
  • szklanka wiórków kokosowych (mogą być te, które nam zostaną po zrobieniu mleka)
  • 2 łyżki oleju kokosowego extra vergine
Sposób przygotowania: Do garnka wrzucamy przepłukaną kaszę jaglaną i daktyle. Wlewamy szklankę wody i szklankę mleka. Gotujemy do miękkości kaszę czyli przez 15-20 minut. Gdy kasza jest jeszcze ciepła, dodajemy resztę składników i wszystko miksujemy blenderem ręcznym. W razie potrzeby dolewamy wody lub mleka, by uzyskać budyniową konsystencję. Deser przekładamy do miseczek i posypujemy wiórkami kokosowymi. Jemy na ciepło lub zimno.

Related Post

6 komentarzy

  1. Zuza

    9 stycznia 2017 at 21:41

    Same pyszności…<3

    1. Magdalena

      9 stycznia 2017 at 21:44

      Dokładnie. Zwłaszcza gdy ktoś lubi kaszę jaglaną. Ja uwielbiam.

  2. ida

    10 stycznia 2017 at 20:47

    Cudowny 🙂 Kocham jaglankę, ale by użyć jeszcze fasoli? ! Zapisuję!

    1. Magdalena

      12 stycznia 2017 at 19:37

      Trudno nie kochac jaglanki 🙂 Nie czuć w ogóle fasoli, a do wszystkich zalet kaszy jaglanej dochodzi jeszcze białko z fasoli. Na pewno Ci zasmakuje, skoro lubisz kaszę jaglaną.

  3. Renia

    9 grudnia 2018 at 00:58

    W smaku dobre, ale z powstałej masy uformowalam ciastka i wrzuciłam do piekarnika. Pierwotna forma nie przypadła do gustu domownikom, a jako ciastka już tak:) jeszcze w sumie takie rafaello by z tego można było zrobic:)

    1. Magdalena

      9 grudnia 2018 at 21:57

      Świetny pomysł z tymi kulkami. Chętnie wypróbuję też tą wersję 🙂 Wystarczy obtoczyć w wiórkach.

Leave a Reply