Bez kategorii

Zupa batatowo-ciecierzycowa

Ostatnio słuchałam fajnego live’a Asji Michnickiej (mamanaroslinach.pl) o podnoszeniu wartości odżywczej zup. Ona proponowała dodawanie do nich strączków czy komosy ryżowej. Gdy Róża i Kostek mieli rozszerzaną dietę to dorzucałam im najczęściej do zup czerwoną soczewicę, która gotuje się bardzo szybko i łatwo się rozgotowuje (z tego powodu ląduje czasem w sosie pomidorowym). W przypadku zupy krem można dodać taką roślinę strączkową, jaką mamy pod ręką, ponieważ i tak się ją miksuje.

Połączenie batata z ciecierzycą zawsze się sprawdza, stąd wypróbowałam je podczas przygotowywania zupy batatowej. Zupę podałam w doidy mojej 10 miesięcznej córce, stąd posoliłam zupę dopiero po jej zmiksowaniu.

Potrzebne składniki:

  • duży batat
  • szklanka ugotowanej ciecierzycy lub z puszki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 szklanki wody lub bulionu wegetariańskiego
  • pół szklanki mleka kokosowego
  • łyżka oliwy
  • 2 cm świeżego imbiru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • łyżeczka soli (dla niemowlaka pomijamy)
  • opcjonalnie: łyżeczka ostrego sosu lub pasty curry
  • do podania: mleko kokosowe, grzanki, pestki dyni

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy i smażymy na oliwie. Dodajemy starty imbir i zmiażdżony czosnek, a po chwili resztę przypraw (poza solą), uważając by się nie spaliły (ja lubię dodać łyżkę wody na tym etapie). Wlewamy 2 szklanki wody. Dodajemy pokrojonego batata i gotujemy 10 minut. Wrzucamy ciecierzycę, mleko kokosowe, sól i ostry sos, jeśli lubimy ostrzejsze dania. Gotujemy jeszcze 5 minut i miksujemy.

2 thoughts on “Zupa batatowo-ciecierzycowa

    1. Milo mi to słyszeć. Nie wszystkie dzieci lubią zupy krem w moim domu, więc robię zwykle zupę na 2-3 talerze. Można następnym razem podwoić proporcje 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top