Bez kategorii

Wegańskie muffiny czekoladowe z amarantusem

Warto mieć pod ręką szybki przepis na muffiny czekoladowe ratujące w obliczu nagłego czekoladowego głodu. Nawet gdy w lodówce pustki i nie ma ani jajek ani bananów. Taki przepis można modyfikować o różne dodatki. Ja postanowiłam trochę podkręcić wartość odżywczą muffinek dodając mąkę pełnoziarnistą oraz popping z amarantusa.

Potrzebne składniki:

  • 1 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej (można zastąpić pszenną)
  • 1/2 szklanki poppingu z amarantusa
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/3 szklanki oleju
  • szklanka mleka roślinnego
  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Mieszamy osobno suche i mokre składniki. Łączymy zawartość obu misek, mieszając łyżką. Nakładamy ciasto do formy na muffiny lub silikonowych foremek. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180ºC.

One thought on “Wegańskie muffiny czekoladowe z amarantusem

  1. Wykorzystuje je do przygotowania babeczek i ciasteczek. Dzis wlasnie poznasz prosty przepis na delikane, wilgotne i czekoladowe weganskie, bezglutenowe babeczki owsiankowe z amarantusem ??

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top