Warto mieć pod ręką szybki przepis na muffiny czekoladowe ratujące w obliczu nagłego czekoladowego głodu. Nawet gdy w lodówce pustki i nie ma ani jajek ani bananów. Taki przepis można modyfikować o różne dodatki. Ja postanowiłam trochę podkręcić wartość odżywczą muffinek dodając mąkę pełnoziarnistą oraz popping z amarantusa.
Potrzebne składniki:
- 1 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej (można zastąpić pszenną)
- 1/2 szklanki poppingu z amarantusa
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1/3 szklanki oleju
- szklanka mleka roślinnego
- 2 łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Mieszamy osobno suche i mokre składniki. Łączymy zawartość obu misek, mieszając łyżką. Nakładamy ciasto do formy na muffiny lub silikonowych foremek. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180ºC.
Wykorzystuje je do przygotowania babeczek i ciasteczek. Dzis wlasnie poznasz prosty przepis na delikane, wilgotne i czekoladowe weganskie, bezglutenowe babeczki owsiankowe z amarantusem ??