Przepisy dla maluchów

Ciastka owsiano-bananowe (od 10 miesiąca życia)

Takie ciastka uwielbiają wszyscy. Zarówno dzieci jak i rodzice. Robi się je 5 minut i zjada również w 5 minut (oczywiście trzeba jeszcze doliczyć okropnie dłużące się dla wygłodniałych maluchów 15 minut na ich upieczenie). Starsza córka była bardzo rozczarowana, że cały talerz ciastek nie jest dla niej i trzeba się nimi podzielić z bratem oraz mamą (w końcu coś mi się należy za to, że je upiekłam). Mąż nie zobaczył nawet okruszka. Może to i lepiej. Czego oczy nie widzą, temu sercu nie żal...

Potrzebne składniki:
  • 2 dojrzałe banany
  • szklanka płatków owsianych
  • łyżka słonecznika
  • łyżka pestek dyni
  • łyżka maku lub sezamu
Sposób przygotowania: Rozgniatamy dokładnie banany w misce na miazgę. Dodajemy płatki owsiane. Wsypujemy mak lub sezam i pestki (dla dzieci poniżej roku możemy pestki zmiksować). Mieszamy wszystkie składniki i formujemy z niej niewielkie ciastka. Piec w temperaturze 180ºC przez 12-15 minut (aż się lekko przyrumienią)

Related Post

2 komentarze

  1. Zuza

    12 września 2017 at 23:48

    Samo zdrowie 🙂

    1. Magdalena

      20 września 2017 at 21:03

      Jak najbardziej. Są zdrowe. Można bez wyrzutu sumienia podać dzieciom.

Leave a Reply