Gofry ze strączkami to jedne z moich ulubionych gofrów – są sycące i odżywcze. U nas to łatwy sposób na podanie ciecierzycy czy fasoli nawet największym maruderom. Na blogu są już przepisy na gofry z ciecierzycą. Równie pyszne gofry można zrobić z dodatkiem białej fasoli.
Potrzebne składniki:
- szklanka białej fasoli ugotowanej lub z puszki (pamiętajmy, by ją przepłukać)
- dojrzały banan
- jajko
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki wody (można zamienić na mleko roślinne bez dodatku wapnia)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 3 łyżki oleju
- łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Miksujemy fasolę z bananem, jakiem i wodą. Dodajemy resztę składników. Pieczemy w rozgrzanej gofrownicy około 5 minut. Studzimy na kratce.