Kuchnia

Gofry z białą fasolą

Gofry ze strączkami to jedne z moich ulubionych gofrów – są sycące i odżywcze. U nas to łatwy sposób na podanie ciecierzycy czy fasoli nawet największym maruderom. Na blogu są już przepisy na gofry z ciecierzycą. Równie pyszne gofry można zrobić z dodatkiem białej fasoli.

Potrzebne składniki:

  • szklanka białej fasoli ugotowanej lub z puszki (pamiętajmy, by ją przepłukać)
  • dojrzały banan
  • jajko
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki wody (można zamienić na mleko roślinne bez dodatku wapnia)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 3 łyżki oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Miksujemy fasolę z bananem, jakiem i wodą. Dodajemy resztę składników. Pieczemy w rozgrzanej gofrownicy około 5 minut. Studzimy na kratce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top