Stanowczo za rzadko robię granolę. Sezon na dynię to świetny czas, by zrobić ją w jesiennej wersji. Podrzucam prosty przepis na fit granolę – bez cukru, oleju, może być też bez glutenu, jeśli użyjemy płatków bezglutenowych.
Potrzebne składniki:
- 1 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki płatków kukurydzianych lub innych (możemy dać więcej owsianych, mnie się skończyły)
- 1/3 musu daktylowego (zblendowane daktyle wraz z wodą, w której się moczyły) lub inne płynne słodzidło
- 3 łyżki puree z dyni
- 1/4 szklanki płatków migdałowych
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika lub innej korzennej
- łyżeczka cynamonu
- opcjonalnie: rodzynki, pokrojona gorzka czekolada
Sposób przygotowania:
Mieszamy składniki w misce. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy do 30 minut w temperaturze 180°C. Najlepiej jest kontrolować stan granoli i przemieszać ją w trakcie, by była równomiernie przyrumieniona. Przekładamy do słoika, gdy wystygnie. Na końcu dodajemy dodatki.