Kuchnia

Dyniowa granola

Stanowczo za rzadko robię granolę. Sezon na dynię to świetny czas, by zrobić ją w jesiennej wersji. Podrzucam prosty przepis na fit granolę – bez cukru, oleju, może być też bez glutenu, jeśli użyjemy płatków bezglutenowych.

Potrzebne składniki:

  • 1 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki płatków kukurydzianych lub innych (możemy dać więcej owsianych, mnie się skończyły)
  • 1/3 musu daktylowego (zblendowane daktyle wraz z wodą, w której się moczyły) lub inne płynne słodzidło
  • 3 łyżki puree z dyni
  • 1/4 szklanki płatków migdałowych
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika lub innej korzennej
  • łyżeczka cynamonu
  • opcjonalnie: rodzynki, pokrojona gorzka czekolada

Sposób przygotowania:

Mieszamy składniki w misce. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy do 30 minut w temperaturze 180°C. Najlepiej jest kontrolować stan granoli i przemieszać ją w trakcie, by była równomiernie przyrumieniona. Przekładamy do słoika, gdy wystygnie. Na końcu dodajemy dodatki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top