Chociaż nadal bardzo lubię kokosową owsiankę to wysoko w rankingu jest ostatnio wersja z budyniem. W sumie to zabawne, bo kupuję co chwila budynie, a od dawna nie jadłam budyniu. Zwykle idą do owsianki lub naleśników 😉
Ta owsianka jest pyszna z owocami jagodowymi. Jesienią polecam wersję z duszonymi śliwkami.
Potrzebne składniki:
- 4 łyżki płatków owsianych (mogą być bezglutenowe)
- szklanka mleka roślinnego (może też być krowie, jeśli lubimy i możemy)
- łyżka proszku budyniowego
- łyżka zmielonych migdałów
- opcjonalnie 3 daktyle
- kilka śliwek
- łyżeczka oleju lub masła
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1/4 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane (i posiekane daktyle) zalewamy połową szklanki mleka i doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie do reszty mleka wsypujemy proszek budyniowy i mieszamy. Wlewamy do gorących płatków budyniową mieszankę i gotujemy przez chwilę. Na końcu dodajemy zmielone migdały i dekorujemy duszonymi śliwkami.
W międzyczasie przygotowywania płatków kroimy na połówki lub mniejsze kawałki śliwki. Wrzucamy je do rondelka wraz z masłem lub olejem. Po chwili dodajemy miód oraz cynamon. Dusimy przez chwilę. Możemy wlać łyżkę czy dwie wody, jeśli pojawi się ryzyko przypalenia.