Kuchnia

Budyniowa owsianka ze śliwkami

Chociaż nadal bardzo lubię kokosową owsiankę to wysoko w rankingu jest ostatnio wersja z budyniem. W sumie to zabawne, bo kupuję co chwila budynie, a od dawna nie jadłam budyniu. Zwykle idą do owsianki lub naleśników 😉

Ta owsianka jest pyszna z owocami jagodowymi. Jesienią polecam wersję z duszonymi śliwkami.

Potrzebne składniki:

  • 4 łyżki płatków owsianych (mogą być bezglutenowe)
  • szklanka mleka roślinnego (może też być krowie, jeśli lubimy i możemy)
  • łyżka proszku budyniowego
  • łyżka zmielonych migdałów
  • opcjonalnie 3 daktyle
  • kilka śliwek
  • łyżeczka oleju lub masła
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane (i posiekane daktyle) zalewamy połową szklanki mleka i doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie do reszty mleka wsypujemy proszek budyniowy i mieszamy. Wlewamy do gorących płatków budyniową mieszankę i gotujemy przez chwilę. Na końcu dodajemy zmielone migdały i dekorujemy duszonymi śliwkami.

W międzyczasie przygotowywania płatków kroimy na połówki lub mniejsze kawałki śliwki. Wrzucamy je do rondelka wraz z masłem lub olejem. Po chwili dodajemy miód oraz cynamon. Dusimy przez chwilę. Możemy wlać łyżkę czy dwie wody, jeśli pojawi się ryzyko przypalenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top