Kuchnia Przepisy dla maluchów

Gofry z tofu i bananem

Na blogu jest już jeden przepis na wegańskie gofry z tofu, jednak te wyszły tak dobre, że musiałam się nim podzielić. Dla mnie takie gofry to świetna opcja na śniadanie dla maluchów, bo tofu jest dobrym roślinnym źródłem żelaza. Poza tym tofu jest od razu gotowe do spożycia. Podczas, gdy czasem zapominam namoczyć i ugotować fasolę na czas.

Do takich gofrów dobrze jest podać owoce bogate w witaminę C jak porzeczki, truskawki, kiwi czy grejpfruta.

Potrzebne składniki:

  • pół kostki tofu naturalnego (90g)
  • pół banana
  • pół szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
  • pół szklanki wody lub mleka roślinnego (wybierzmy bez wapnia,jeśli zależy nam na lepszym wchłonieniu żelaza)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki oleju
  • łyżeczka proszku dopieczenia

Sposób przygotowania:

Blendujemy tofu z bananem, wodą lub mlekiem. Dodajemy olej i sypkie składniki. Mieszamy. Pieczemy gofry w rozgrzanej gofrownicy. Z tej porcji wyszły mi 4gofry. Musiałam dorobić drugą porcję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top