Zdrowe żywienie Zdrowie

Najmniej i najbardziej skażone pestycydami owoce oraz warzywa (złota piętnastka i parszywa dwunastka)

Nie zawsze myślimy, skąd pochodzi jabłko, które kupiliśmy w sklepie. Tymczasem niejedną osobę może zdziwić fakt, że jabłka są najbardziej skażonymi pestycydami owocami. Nie wystarczy też opłukać ich wodą, by je zmyć. Environmental Working Group (EWG) co roku publikuje przewodnik „Zakupy bez pestycydów”. Ich misją jest zwiększenie świadomości konsumentów dotyczącej tego, w przypadku których owoców czy warzyw warto wydać trochę więcej i sięgnąć po produkty ekologiczne.

Badania są wprawdzie przeprowadzane w Stanach, natomiast pokazują, na których produktach również my powinniśmy skupić szczególną uwagę podczas zakupów. Na szczycie najbardziej skażonych produktów rolnych od 5 lat królują jabłka, które u nas można kupić przez cały rok. Zawsze myślałam, że są one dla nas zdrowsze niż importowane owoce. Od znajomego sadownika usłyszałam jakiś czas temu, że są wiele razy w roku opryskiwane w obronie przed szkodnikami. Badania EWG to potwierdzają. Mojej córce zdecydowałam się zatem podawać jabłka z ogródka moich rodziców czy ze sklepu ze zdrową żywnością. Z typowo polskich owoców dużym skażeniem cechują się też wiśnie czy porzeczki.

Pojedyncze próbki pomidorkami, nektarynki, brzoskwinie, importowanych przystawki grochu i truskawek wykazało aż 13 różnych pestycydów za sztukę. Nie wiem jak wam, ale mnie to trochę odbiera apetyt na nie. Warto mieć świadomość, które owoce czy warzywa są bezpieczniejsze dla naszego organizmu, a które są bardziej narażone na obecność w nich pestycydów.

Parszywa Dwunastka to warzywa i owoce, które najlepiej kupować w sklepach ze zdrową żywnością, gdyż kumulują w sobie najwięcej pestycydów:

  1. Jabłka
  2. Brzoskwinie
  3. Nektarynki
  4. Truskawki
  5. Winogrona
  6. Seler (w tym seler naciowy)
  7. Szpinak
  8. Słodka papryka
  9. Ogórki
  10. Pomidory koktajlowe
  11. Zielony groszek
  12. Ziemniaki

Złota Piętnastka to najmniej skażone pestycydami owoce i warzywa

  1. Awokado
  2. Kukurydza cukrowa
  3. Ananas
  4. Kapusta
  5. Groszek (mrożony)
  6. Cebula
  7. Szparagi
  8. Mango
  9. Papaja
  10. Kiwi
  11. Bakłażan
  12. Grejpfrut
  13. Kantalupa
  14. Kalafior
  15. Słodkie ziemniaki

Źródło: mindbodygreen.com

POST SCRIPTUM: Na tą listę warto zwrócić uwagę podczas rozszerzania diety, gdy mamy możliwość sięgania po bardziej skażone produkty z pewnego źródła, to wtedy je wybierzmy. Natomiast większość badań mówi, że lepiej jeść nawet konwencjonalnie uprawiane warzywa i owoce niż nie jeść ich wcale. Stąd ja na co dzień, zaopatruję się w zwykłym markecie czy warzywniaku, tylko dokładnie myję je przed spożyciem.

O tym, jak poprzez mycie usunąć pestycydy z warzyw i owoców, możecie przeczytać TUTAJ.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top