Ostatnio wyjadamy zapasy mrożonych borówek. Teraz padło na pancakes. Zobaczyłam gdzieś zdjęcie placuszków z borówkami i następnego dnia postanowiłam przyrządzić je na sobotnie śniadanie w zdrowszej wersji. Moje pancakes są słodzone bananem, a zamiast mąki pszennej użyłam zmielonych płatków owsianych. Świetnie sprawdzą się podczas rozszerzania diety. Moja prawie dwulatka chciała nawet innym podjadać z talerzy.
Potrzebne składniki:
- 2 jajka
- banan
- szklanka płatków owsianych
- pół łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
- łyżka oleju
- pół szklanki wody lub mleka
- borówki mrożone lub świeże
Sposób przygotowania:
Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka na pianę. Żółtka łączymy z rozgniecionym bananem. Dolewamy wodę lub mleko oraz olej. Wsypujemy proszek do pieczenia oraz zmielone płatki owsiane. Mieszamy. Na końcu dodajemy ubitą pianę i borówki.