Zdrowe przepisy dla całej rodziny

3 pomysły na szpinak na śniadanie

3 pomysły na szpinak na śniadanie

Czy można pogodzić gusta różnych członków rodziny, tak by wszyscy jedli to samo, a najlepiej by jeszcze się dużo nie narobić? To marzenie każdej matki posiadającej co najmniej dwoje dzieci 😉

Nie wystarczyło mi płatków owsianych na przygotowanie nocnej owsianki dla całej rodziny, więc nastawiając wieczorem płatki, przy okazji nastawiłam też chia na pudding. Przygotowanie tego zajęło mi pewnie 7 minut, a rano wystarczyło kolejne 10 minut, by na stole pojawiły się aż trzy propozycje śniadaniowe. Dzięki temu zabiegowi każdy mógł wybrać coś dla siebie: ja wybrałam owsiankę, Róża zjadła dwa słoiczki puddingu chia, a Kostek wybrał sobie pudding i koktajl. Najmłodsza Aniela jadła owsiankę, a potem kilka dolewek koktajlu. Mąż załapał się na resztki owsianki.

Podstawą każdej potrawy był oczywiście szpinak, dzięki czemu zyskała piękny zielony kolor. Do dekoracji użyłam jagód goi, które nie są obowiązkowe, ale ładnie komponują się z kolorem zielonym.

Więcej pomysłów na dania ze szpinakiem znajdziesz TUTAJ.

 

Zielona nocna owsianka

Potrzebne składniki (na 1 dorosłego i 2 dzieci):

  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • szklanka wody lub mleka roślinnego
  • garść liści szpinaku
  • łyżka chia
  • garść rodzynek
  • kilka suszonych daktyli
  • 2 suszone morele niesiarkowane
  • jabłko
  • do dekoracji: jagody goi

Sposób przygotowania:

Wieczorem miksujemy szpinak z mlekiem lub wodą. Wsypujemy płatki i chia. Kroimy na drobno daktyle oraz morele. Dodajemy bakalie. Mieszamy. Ostawiamy na noc. Rano dodajemy do owsianki starte jabłko. Przekładamy do miseczek i dekorujemy jagodami goi.

 

Zielony pudding chia z solonym karmelem

Potrzebne składniki (na 3 słoiczki:

  • szklanka mleka roślinnego
  • garść szpinaku
  • 4 łyżki nasion chia
  • garść daktyli
  • szczypta soli
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • do dekoracji: jagody goi

Sposób przygotowania:

Wieczorem do mleka dodajemy szpinak oraz nasiona chia. Blendujemy blenderem ręcznym. Wstawiamy do lodówki. Rano namaczamy daktyle przez 5 minut w gorącej wodzie (można też je zalać zimną wodą wieczorem, podczas przygotowywania puddingu). Dodajemy sól oraz masło orzechowe i miksujemy. Pudding mieszamy łyżką lub blenderem. Przekładamy do szklanych miseczek czy słoiczków. Dekorujemy karmelem oraz jagodami goi.

 

Koktajl ze szpinakiem, jabłkiem i bananem

Potrzebne składniki (na 2 osoby):

  • garść szpinaku
  • banan
  • jabłko
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego (lub chia)
  • garść jagód goi
  • szklanka wody lub mleka roślinnego

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wrzucamy do kielicha blendera i miksujemy, aż uzyskamy koktajl o gładkiej konsystencji.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *