Któż nie lubi ciasteczek z czekoladą? U nas w domu rozchodzą się jak ciepłe bułeczki, a dzieciom nawet do głowy nie przyjdzie, że zawierają zdrowe strączki. Zrobiłam kolejną wariację na temat babeczek z ciecierzycy. Użyłam niskiej formy na babeczki i wyszły właściwie takie ciastka. Aniela nie mogła się doczekać i już podczas robienia zdjęć, podjadała czekoladę.
Potrzebne składniki:
- 1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy lub puszka cieciorki
- 2 jajka
- banan
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 100g mąki owsianej
- słodzidło do smaku, u mnie 3 łyżki cukru
- do dekoracji: 12 kostek czekolady
Sposób przygotowania:
Miksujemy banana z cieciorką i jajkami. Dodajemy resztę składników i mieszamy. Przekładamy masę do formy na babeczki. Na każdej babeczce układamy kostkę czekolady połamaną na 4 kawałki. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 20 minut.