Kuchnia

Babeczki z ciecierzycy z czekoladą

Któż nie lubi ciasteczek z czekoladą? U nas w domu rozchodzą się jak ciepłe bułeczki, a dzieciom nawet do głowy nie przyjdzie, że zawierają zdrowe strączki. Zrobiłam kolejną wariację na temat babeczek z ciecierzycy. Użyłam niskiej formy na babeczki i wyszły właściwie takie ciastka. Aniela nie mogła się doczekać i już podczas robienia zdjęć, podjadała czekoladę.

Potrzebne składniki:

  • 1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy lub puszka cieciorki
  • 2 jajka
  • banan
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g mąki owsianej
  • słodzidło do smaku, u mnie 3 łyżki cukru
  • do dekoracji: 12 kostek czekolady

Sposób przygotowania:

Miksujemy banana z cieciorką i jajkami. Dodajemy resztę składników i mieszamy. Przekładamy masę do formy na babeczki. Na każdej babeczce układamy kostkę czekolady połamaną na 4 kawałki. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 20 minut.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back To Top