Przepisy dla maluchów

BLW. Kluski z ryżu (od 7 miesiąca życia)

Bardzo lubię kluski z kaszy jaglanej. Jedliśmy je w zeszłym tygodniu i pomyślałam wtedy, że podobne kluski można przygotować z ryżu. Ryż to pierwsza polecane zboże dla niemowląt, więc takie kluseczki składające się tylko z 3 składników (a podejrzewam, że można by ten przepis jeszcze bardziej uprościć, omijając jedną z mąk), możemy podać już na początku rozszerzania diety. Kluski się nie rozpadają, więc nie będą się kruszyć maluszkowi, gdy weźmie je do ręki. Ja na początku rozszerzania diety moim dzieciom dawałam im kulki zrobione z ryżu. Ugotowany ryż się klei, daje się z niego uformować kulki, ale rozpadały się przy próbie jedzenia. Przy kluskach dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej nie ma tego problemu. Kluseczki są jeszcze łatwiejsze do zrobienia niż te z kaszy jaglanej, bo dobrze rozgotowany ryż nie wymaga nawet dodatkowego rozdrabniania. Bardzo lubię ryż, także ryż z owocami, więc takie kluseczki będą u nas częściej gościły na stole. My jedliśmy je z wiśniami, ale sprawdzą się tutaj wasze ulubione dodatki, których używacie jedząc ryż na słodko.

Potrzebne składniki:
  • szklanka suchego ryżu długoziarnistego, u mnie basmati (200g)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki ryżowej
Sposób przygotowania:

Gotujemy ryż w 2,5 szklance wody, tak by był miękki i kleisty. Powinno to zająć 15-20 minut. Rozdrabniamy ryż. U mnie wystarczyło to zrobić łyżką, bo ryż był mocno rozgotowany. Jeśli chcesz mieć pewność, że masa będzie idealnie gładka, użyj ręcznego blendera. Wmieszaj mąkę ziemniaczaną i ryżową. Uformuj z masy jeden długi lub kilka mniejszych wałków. By się nie poparzyć,n najlepiej poczekać chwilę, aż ryż trochę przestygnie. Kroimy ostrym nożem kluski tak jak kopytka. Możemy ręcznie je trochę poprawić, by kluski miały ładniejszy kształt, po przy cięciu robią się często bardziej płaskie. Zagotowujemy wodę i wrzucamy kluski partiami. Gotujemy 3-5 minut od zagotowania.

Malutkim dzieciom możemy podać kluski bez dodatków. Dla trochę starszych możemy posypać je cynamonem i polać musem owocowym. Świetnie się sprawdzi mus jabłkowy. My jedliśmy je z wiśniami mrożonymi gotowanymi z daktylami i cynamonem.

Related Post

2 komentarze

  1. Kasia

    21 marca 2017 at 11:57

    Super, wlasnie robię tylko strasznie tez ryz sie klei do rąk jak formować te wałeczki ? ;(

    1. Magdalena

      23 marca 2017 at 22:10

      Najlepiej podsypać mąką ryżową stolnicę i ewentualnie ręce. Kleistość będzie zależała od rodzaju ryżu i stopnia jego rozgotowania.

Leave a Reply