Kuchnia Przepisy dla maluchów

Budyń gryczany z borówkami

Najlepsze przepisy tworzy się z potrzeby chwili. Zabrakło w domu kaszy jaglanej, a chciałam zrobić z niej borówkowy budyń. Zamiast biec do sklepu, zastąpiłam kaszę jaglaną gryczaną. Przy okazji zupełnie przypadkiem zadbałam o różnorodność na naszych talerzach bo dawno nie było kaszy gryczanej w wersji śniadaniowej. Użyłam jasnej kaszy gryczanej (niepalonej), która ma delikatniejszy smak, ale jeśli go nie lubimy dołóżmy dodatkową łyżkę masła orzechowego lub jeszcze jednego banana.

Potrzebne składniki:

  • 100 g jasnej kaszy gryczanej suchej (pół szklanki)
  • banan
  • szklanka borówek (użyłam rozmrożonych leśnych)
  • 3 łyżki masła orzechowego (lub zmielonych orzechów ziemnych)

Sposób przygotowania:

Kaszę gotujemy przez 10 minut w szklance wody. Po ugotowaniu miksujemy z bananem, borówkami oraz masłem orzechowym. Przekładamy do miseczek. Dekorujemy owocami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top