Najlepsze przepisy tworzy się z potrzeby chwili. Zabrakło w domu kaszy jaglanej, a chciałam zrobić z niej borówkowy budyń. Zamiast biec do sklepu, zastąpiłam kaszę jaglaną gryczaną. Przy okazji zupełnie przypadkiem zadbałam o różnorodność na naszych talerzach bo dawno nie było kaszy gryczanej w wersji śniadaniowej. Użyłam jasnej kaszy gryczanej (niepalonej), która ma delikatniejszy smak, ale jeśli go nie lubimy dołóżmy dodatkową łyżkę masła orzechowego lub jeszcze jednego banana.
Potrzebne składniki:
- 100 g jasnej kaszy gryczanej suchej (pół szklanki)
- banan
- szklanka borówek (użyłam rozmrożonych leśnych)
- 3 łyżki masła orzechowego (lub zmielonych orzechów ziemnych)
Sposób przygotowania:
Kaszę gotujemy przez 10 minut w szklance wody. Po ugotowaniu miksujemy z bananem, borówkami oraz masłem orzechowym. Przekładamy do miseczek. Dekorujemy owocami.