Przepisy dla maluchów

Budyń z mleka orzechowego (od 9 miesiąca życia)

Pisałam ostatnio o tym, jak można domowym sposobem przyrządzić pyszne i zdrowe mleko z rożnych rodzajów orzechów (Jak zrobić mleko orzechowe). Dziś chciałam pokazać, co najczęściej przyrządzam z takiego mleka dla mojej, teraz już kilkunastomiesięcznej, córki. Chodzi mianowicie o budyń. Na pewno każdy z was pamięta smak tego deseru z dzieciństwa, a i pewnie teraz ląduje czasem na naszym stole. Małe dzieci lubią budynie, podobnie jak uwielbiają kisiele (podobna konsystencja).  Gdy zdecydowałam się nie wprowadzać mojej córce mleka modyfikowanego, pojawił się żal, że pozbawię ją tak pysznego przysmaku jakim jest budyń. Wpadłam jednak na pomysł, by przyrządzić go właśnie z mleka roślinnego. Zwykle zaleca się wprowadzanie orzechów dopiero po skończeniu roku przez dziecko. Jeśli dziecko nie ma skłonności alergicznych, można jednak próbować wprowadzać wcześniej alergizujące produkty takie jak truskawki, cytrusy czy orzechy.  Mleko przyrządzone z orzechów może być zatem testem reakcji naszego maluszka na migdały czy nerkowce.  Mleko to dodatkowo dostarczy mu cennych składników odżywczych zawartych w orzechach (przykładowo 100g migdałów zawiera 264 mg wapnia; 3,7 mg żelaza i 268 mg magnezu), a nie zawiera ich kawałków, które mogą być przyczyną zadławienia. Jako pierwsze mleko w deserach wprowadziłam mojej córce właśnie migdałowe ze względu na jego duże walory odżywcze i lekkostrawność.

Budyń z tego mleka wykonamy w kilka minut. Jego plusem jest fakt, że nie robią się na nim kożuchy jak na mleku krowim, stąd możemy go przygotować nawet kilka godzin przed podaniem. Najczęściej przygotowuję budyń na mleku migdałowym z rodzynkami. Wypróbowywałam też wersję czekoladową - wystarczy dodać łyżeczkę kakao lub jeszcze lepiej karobu.

Polecam też wersję bananową. Na szklankę mleka wystarczy pół dojrzałego banana, którego miksujemy razem z mlekiem i zagotowujemy.

Potrzebne składniki:
  • szklanka mleka orzechowego
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • dodatki: garść rodzynek (można wcześniej je namoczyć w gorącej wodzie), daktyle, karob lub kakao, laska wanilii, pół zmiksowanego banana, owoce jagodowe
Sposób przygotowania: Odmierzamy szklankę mleka. 3/4 zawartości wlewamy do małego garnuszka. Dorzucamy bakalie czy wanilię i zaczynamy gotować. W reszcie zimnego mleka mieszamy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Gdy mleko się zagotuje, wlewamy pozostałe mleko wraz z mąką i mieszamy na małym ogniu aż zgęstnieje. Jeśli dodaliśmy laskę wanilii, wyjmujemy ją. Deser podajemy lekko lub całkowicie schłodzony.

Related Post

3 komentarze

  1. Agnieszka

    28 lipca 2016 at 10:28

    Kradnę od Ciebie ten przepis i zrobię dzisiaj dla mojego bąbla mam nadzieję, że mu zasmakuje 🙂

    1. Magdalena

      8 sierpnia 2016 at 15:06

      Też mam taką nadzieję 🙂

  2. Kasia

    13 czerwca 2018 at 17:29

    Ja również nabrałam ochoty na zrobienie budyniu

Leave a Reply