Kuchnia

Gryczany chleb bezglutenowy

Chociaż u mnie ani u córeczki nie stwierdzono uczulenia na gluten, lubię dla odmiany sięgnąć po jakiś bezglutenowy przepis. W naszej diecie jest tak dużo pszenicy, nawet w produktach, w których niekoniecznie się ich spodziewamy typu proszek do pieczenia czy przyprawa do piernika, że trudno się dziwić, że może ona działać na wiele osób uczulająco. Jeśli tylko mamy taką możliwość, warto dla odmiany sięgnąć po inne kasze czy mąki. Ostatnio ponowiłam swoje eksperymenty z mąką gryczaną. Siostra podsunęła mi przepis na pyszny chleb gryczany, w którym był tylko nieduży dodatek mąki żytniej. Postanowiłam zamienić ją na bezglutenową mąkę jaglaną i ziemniaczaną. Jeśli rzeczywiście nie tolerujemy glutenu, zwróćmy uwagę na to, by na płatkach owsianych był dopisek “bezglutenowe”. Jeśli w domu nie mamy mąki jaglanej – to nie problem, wystarczy zmielić w młynku do kawy (lub rozdrabniaczu, choć możemy nie uzyskać idealnego proszku) kaszę jaglaną. Chleb jest mocno ziarnisty., pomimo tego że i tak zmniejszyłam proporcje nasion.

Potrzebne składniki:

  • 40 dag maki gryczanej
    75 dag mąki jaglanej i 25 dag maki ziemniaczanej (w oryginale mąka żytnia, ja dawałam razową)
    600 ml wody przegotowanej ciepłej
    10 dag płatków owsianych
    5 dag wyłuskanych pestek słonecznika
    5 dag łuskanych pestek dyni
    5 dag siemienia lnu
    5 g drożdży suchych lub 15 g drożdży świeżych
    1 łyżeczka cukru trzcinowego
    1 łyżka stołowa soli

Sposób przygotowania:

Do miski wsypujemy mąki,sól, cukier, drożdże i wodę. Dokładanie wyrabiamy ciasto, najlepiej mikserem. Ciasto jest dość rzadkie. Następnie dodajemy płatki, pestki i siemię lniane. Mieszamy. Wykładamy do wysmarowanej tłuszczem keksówki. Ciasto powinno zająć 1/2 wysokości blachy. Odstawiamy je do wyrośnięcia na 20 minut, po tym czasie pieczemy 60 minut w 180 st.

Chleb ten można upiec także w automacie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top